Vijest

Naredne sedmice pravosnažna presuda za zločine na području Vozuće i Zavidovića

22. Aprila 2022.17:16
Sud Bosne i Hercegovine će 28. aprila izreći pravosnažnu presudu bivšem komandantu Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Sakibu Mahmuljinu, optuženom za zločine na području Vozuće i Zavidovića 1995. godine.


Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Prvostepenom presudom Mahmuljin je proglašen krivim da nije spriječio ni kaznio pripadnike Odreda “El-Mudžahidin” za ubistva i zlostavljanja zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) kao i civila i ranjenika, te je osuđen na deset godina zatvora.

Apelaciono vijeće ovu presudu je ukinulo te naredilo obnovu suđenja.

Državno tužilaštvo je u završnim riječima zatražilo da se Mahmuljin oglasi krivim, te da mu se izrekne kazna zatvora u skladu sa zakonom, dok je Odbrana navela kako nije dokazano da je znao za zarobljenike niti bio nadređeni pripadnicima Odreda “El-Mudžahidin”, te zatražila oslobađajuću presudu.

Završne riječi za zločine u selu Brđani kod Konjica iznijet će Tužilaštvo u ponedjeljak, 25. aprila, u predmetu protiv Agana Ramića. On je optužen da je, u svojstvu pripadnika Općinskog stožera TO-a Konjic Armije Bosne i Hercegovine, obučen u uniformu ABiH i naoružan, došao do kuće malodobnog Siniše Živaka i tražio od njega da mu uhvati janje.

U optužnici se navodi da je optuženi, kada je Živak uspio da uhvati janje, nezadovoljan janjetom, počeo da udara Živaka, a kasnije su mu se pridružili i ostali pripadnici TO-a.

Odbrana Duška Suvare, optuženog za zločin protiv civilnog bošnjačkog stanovništva u Glamoču, u petak, 29. aprila, iznijet će završnu riječ.

Ranije je Državno tužilaštvo zatražilo strogu kaznu za Suvaru, ocijenivši da je dokazana njegova krivica za silovanja u Glamoču 1992. godine.

Tokom sljedeće sedmice bit će nastavljena suđenja za zločine u Doboju, Brčkom, Foči, Konjicu, Donjem Vakufu, Zvorniku i Višegradu.

 

Nermina Kuloglija-Zolj