Vijest

Uložena žalba na prvostepenu presudu Anđelku Pušonji

17. Juna 2022.10:37
Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu uložilo je žalbu na prvostepenu presudu Anđelku Pušonji, koji je oslobođen optužbe za ubistvo djeteta i ranjavanje odraslog civila u Han-Pijesku 1992. godine.

Okružni sud i Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Kako je potvrdio Neven Kramer, glasnogovornik Okružnog javnog tužilaštva, žalba je uložena zbog pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Iz Vrhovnog suda Republike Srpske potvrdili su da je žalba zaprimljena.

“Kako se radi o predmetu ratnih zločina, koji je po svojoj prirodi hitne prirode, predmet će ući u treći kvartal, juli-septembar 2022. godine, Plana rješavanja predmeta ratnih zločina, u kom periodu će biti riješen”, kazali su iz Vrhovnog suda RS-a.

Optužnica protiv Pušonje je potvrđena u maju, a suđenje je počelo u oktobru 2017. godine.

Njega je Okružni sud u Istočnom Sarajevu u aprilu oslobodio optužbe za ratni zločin u Han-Pijesku.

Prema navodima optužnice, Pušonja je 15. augusta 1992. godine, u ranim jutarnjim satima, u mjestu Bogaz (općina Han-Pijesak), naoružan automatskim vatrenim oružjem, došao do kuće porodice P., provalio ulazna vrata kuće i odmah počeo da ispaljuje projektile iz automatskog vatrenog oružja.

Kako se navodi u optužnici, dok su P. Z. i P. S., sa svojom dvoipogodišnjom kćerkom P. I. u naručju, pokušavali da pobjegnu iz kuće kroz prozor, on je pogodio u grudi dvoipogodišnje dijete P. I., koje je od povrede preminulo, a P. Z. nanio tjelesne povrede sa tri projektila u području lijevog ramena, trbuha i lijeve natkoljenice.

Vijeće je prvostepenom presudom utvrdilo da su smrt djeteta i ranjavanje odrasle osobe dokazani, ali da Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu nije uspjelo dokazati da je Pušonja, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), postupio suprotno Ženevskoj konvenciji i da je on dijete lišio života, te odraslom civilu nanio teške tjelesne povrede.

Aida Trepanić