Vijest

Tužilaštvo BiH uložilo žalbu na oslobađajuću presudu za zločin u Zaklopači

10. Juna 2022.14:33
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je Apelacionom odjeljenju Državnog suda žalbu na prvostepenu presudu kojom su petorica optuženih oslobođena optužbi za ubistva najmanje 57 bošnjačkih civila u selu Zaklopača (općina Milići), s prijedlogom da se ova odluka ukine i zakaže pretres.

.
Radomir Pantić i ostali. Foto: Sud BiH

Presudom od 25. marta ove godine, Sud BiH je oslobodio krivnje Radomira Pantića, Nenada Vukotića, Branka Jolovića, Milomira Miloševića i Nikolu Lošića za zločin protiv čovječnosti, odnosno da su 16. maja 1992. godine počinili ubistva civila u Zaklopači.

Žalba je, kako pojašnjavaju u Tužilaštvu, upućena zbog bitne povrede odredbi krivičnog postupka, kao i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

“U žalbi je tužiteljica stavila akcenat na dokaze i iskaze svjedoka kojima se optuženi terete da su za vrijeme navedenog događaja bili na lokaciji pa i lično učestvovali u ubistvima civila, što je dokazivano iskazima svjedoka i materijalnim dokazima priloženim uz optužnicu”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Pored toga, navodi se da je prilikom napada na selo Zaklopača, u blizini Milića, ubijeno najmanje 57 civilnih žrtava bošnjačke nacionalnosti, oba spola i svih starosnih grupa, među kojima i 11-ero djece, čiji posmrtni ostaci su u najvećem dijelu ekshumirani i identificirani.

Sud je naveo da je tokom suđenja saslušan veliki broj svjedoka Tužilaštva i Odbrane, te izvedeno mnogo materijalnih dokaza, ali da se na osnovu njih nije mogla utvrditi krivica.

Ocijenjeno je tada da nema dokaza da je Pantić organizovao kolonu vozila te, zajedno s ostalim optuženim i drugima, krenuo iz Milića u Zaklopaču vozeći se u službenom vozilu, a Milošević u automobilu na kojem je bilo ispisano “koljači – pokolj”.

“Niko od neposrednih očevidaca nije bio konzistentan u svojim izjavama kad su u pitanju izvršioci ovog strašnog zločina, koji ni Odbrane nisu sporile”, kazala je u obrazloženju presude predsjedavajuća Sudskog vijeća Mira Smajlović.

Pantić je optužen u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Milići, Milošević kao aktivni policajac, dok su drugi optuženi bili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Suđenje im je počelo u maju 2017. godine.

Haris Rovčanin