Vijest

Ukinut pritvor i određene mjere zabrane Samardžiji, optuženom za zločin u Bijeljini

6. Juna 2022.12:29
Sud Bosne i Hercegovine, prihvatajući žalbu Odbrane, donio je rješenje o ukidanju pritvora i određivanju mjera zabrane Milenku Samardžiji, optuženom za učešće u odvođenju i strijeljanju 22 žrtve na obali rijeke Drine u mjestu Balatun kod Bijeljine u septembru 1992. godine.
Mjesto Balatun na obali rijeke Drine. Foto: BIRN BiH.

Samardžiji je uvedena zabrana putovanja, obaveza javljanja nadležnom državnom organu i zabrana sastajanja sa određenim osobama.

Sud Bosne i Hercegovine je krajem maja potvrdio optužnicu protiv Milenka Samardžije i Koste Stanića, bivših policijskih službenika koji se terete da su učestvovali u prisilnom odvođenju i strijeljanju 22 žrtve na obali rijeke Drine u mjestu Balatun kod Bijeljine, koje se desilo u septembru 1992. godine.

Ovo je druga optužnica koja se odnosi na ubistva 22 osobe u mjestu Balatun u Bijeljini. U prvoj optužnici, koja je potvrđena u januaru ove godine, optuženi su Živan Miljanović, pomoćnik komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bijeljina, Stevo Bokarić, pripadnik Službe državne bezbjednosti (SDB) Bijeljina, Goran Sarić, nekadašnji komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske, Jovica Petrović i Mirko Simić, pripadnici Interventnog voda SJB-a, te Ljubo Marković, Slavenko Kočević i Zvonko Pržulj, pripadnici Specijalnog voda MUP-a RS-a tzv. “Pahuljice”.

Suđenje u ovom predmetu je trebalo početi 29. marta, ali je odgođeno zbog nedolaska optuženog Sarića. Prema službenom rasporedu Suda BiH, novo ročište je zakazano da 16. juni ove godine.

Postupajući tužilac u oba predmeta Ivan Matešić za BIRN BiH je ranije potvrdio da će od Suda tražiti spajanje ova dva predmeta.

Jasmin Begić