Vijest

Godišnjica stradanja Srba na području Mostara: Ruže u rijeci Buni

15. Juna 2022.17:20
Bacanjem ruža u rijeku Bunu, paljenjem svijeća i odavanjem počasti žrtvama, danas je obilježeno 30 godina od stradanja 29 osoba srpske nacionalnosti na Buni. Za devet osoba porodice još uvijek tragaju.


Obilježavanje na Buni. Foto: BIRN BiH

Milenka Brstina još uvijek traga za mužem i djeverom, koji su nestali na Buni u junu 1992. godine.

“Na isti dan je nestao i njihov rođak, koji je pronađen ima tri godine, i to je samo glava nađena. Njih dvojica – ništa. Napravila sam spomenik i samo njihove slike stoje. Tu idem i palim svijeće. Svih ovih godina samo obećanja, ali od toga ništa, to ostaje da boli”, kaže Brstina.

Srećko Stević je prije 30 godina izgubio majku i oca. Kaže da je pronašao i sahranio njihove posmrtne ostatke, ali navodi da je porazno to što se za 83 osobe koje su nestale na ovom području još uvijek ništa ne zna.

“Da im se bar mogu naći tijela, pa da porodice imaju neki smiraj. Ja sam imao sreću u nesreći da ih nađem”, kaže Stević i navodi da je razočaran u tužilaštvo, koje je, zbog nedostatka dokaza, obustavilo istragu u slučaju ubistva njegovih roditelja.

Kosti muža i djevera je u grobnici Klepci pronašla i Stojanka Bukvić.

“Tog 14. juna su otišli iz kuće, ne znajući da je Buna već zauzeta od strane Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije BiH. Upali su u njihove ruke. Poslije nismo imali nikakva saznanja o njima, a 2003. godine smo ih pronašli, identifikovali i sahranili”, kaže Stojanka, dodajući kako joj je svaki dan sve teže.

Aljonka Dželetović, predsjednica Opštinske organizacije porodica zarobljenih boraca i nestalih civila Nevesinje, kaže da se još 83 osobe srpske nacionalnosti sa ovog područja vode kao nestale.

“Poruka je da se ovo nikada nikome ne ponovi”, govori ona i napominje da je za zločine nad Srbima u dolini Neretve procesuirano samo šest lica.

“Da je tužilaštvo radilo svoj posao, danas bismo imali mnogo više optuženih u ovom gradu, jer je ovdje bilo deset zatvora i 28 mjesta zatočenja Srba. Pitam tužilaštvo – koliko još godina treba da prođe, ko će tražiti te ljude, ko će svjedočiti”, kaže ona, dodajući kako se u dolinu Neretve vratio mali broj osoba srpske nacionalnosti.

Tridesetogodišnjica stradanja Srba iz doline Neretve obilježena je parastosom u Crkvi svete Trojice u Mostaru, te su u Nevesinju položeni vijenci na Spomenik slobode i na spomen-kosturnicu u ovom gradu.

Nikolija Bjelica-Škrivan