Vijesti


Zavjet šutnje još uvijek na snazi u Prijedoru: Pretpostavlja se da postoji još najmanje jedna veća grobnica 22. Decembra 2021. Vijest Na području Prijedora traga se za još oko 500 osoba nestalih u proteklom ratu. Dok udruženja žrtava pretpostavljaju da negdje postoji najmanje još jedna masovna grobnica sa većim brojem žrtava, iz Instituta za nestale osobe (INO BiH) kažu da je sve teže doći do tačnih informacija o lokacijama.
Osnovni sud Brčko distrikta Brčko: Ukoliko se ne odazove sudu, za Brnjićem će biti raspisana potjernica 21. Decembra 2021. Suđenje Pred Vijećem Osnovnog suda u Brčkom danas je ponovo odgođena statusna konferencija u predmetu protiv Nike Brnjića, koji se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području nekadašnje opštine Brčko.
Predloženo razdvajanje postupka zbog optuženog za ratne zločine koji je u bjekstvu 21. Decembra 2021. Suđenje Kantonalno tužilaštvo u Mostaru predložilo je razdvajanje postupka protiv nedostupnog Ade Alagića u odnosu na ostale optužene za ratni zločin počinjen kod Čapljine 1993. godine, čemu su se usprotivile Odbrane.
Uhapšene dvije osobe zbog zločina počinjenih na području Goražda 21. Decembra 2021. Vijest Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Višegradu i Novom Goraždu uhapsili dvije osobe osumnjičene za ratni zločin počinjen na području Goražda 1992. godine.
Odbijena apelacija Radomira Šušnjara, osuđenog za zločine u Pionirskoj ulici u Višegradu 20. Decembra 2021. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Radomira Šušnjara, pravosnažno osuđenog na 20 godina zatvora za učešće u zločinima počinjenim u višegradskoj Pionirskoj ulici, zaključivši da nije prekršeno njegovo pravo na pravično suđenje, kao niti da mu je prekršeno pravo na zabranu diskriminacije.
Potvrđena optužnica protiv Neđeljka Popovića za zločine u Mrkonjić-Gradu 20. Decembra 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu Državnog tužilaštva koja Neđeljka Popovića tereti za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti 1992. godine u Mrkonjić-Gradu.
Sutra sahrana Mladenu Naletiliću Tuti, osuđenom za ratni zločin u Mostaru 20. Decembra 2021. Vijest Bivši komandant jedinice “Kažnjenička bojna” Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Mladen Naletilić, ranije osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima s područja Mostara, preminuo je u 75. godini.
Sud BiH izlaz Kućni pritvor osumnjičenima za zločine počinjene na području Nevesinja 20. Decembra 2021. Vijest Državni sud odredio je kućni pritvor osmorici osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti na području Nevesinja počinjen 1992. godine, kao i mjere zabrane putovanja, međusobnog te sastajanja sa svjedocima.
INO BiH Goražde: Najteže je reći porodicama da nemate nova saznanja 20. Decembra 2021. Vijest Od 7.628 nestalih u ratu za kojima se još traga na području Bosne i Hercegovine, njih oko 1.600 je s područja Gornjodrinske regije, kažu iz Terenskog ureda Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) u Goraždu, kao i da je za pronalazak žrtava neophodno da živi svjedoci progovore o lokacijama grobnica.
Tužiteljstvo BiH traži pritvor osumnjičenima za zločine počinjene na području Nevesinja 17. Decembra 2021. Suđenje Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je zatražilo određivanje pritvora za osam osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti na području Nevesinja 1992. godine, dok je Obrana zatražila određivanje mjera zabrane.