Vijest

Džananović i Gadžo: Potvrđeno ukupno 16 godina zatvora za zločine u Sarajevu

Apelaciono odjeljenje Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Senad Džananović osuđen na 11 godina, a Edin Gadžo na pet godina zatvora za zločine nad srpskim civilima u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

This post is also available in: English

Senad Džananović i Edin Gadžo. Foto: Sud BiH

“Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je 9. marta 2022. godine donijelo drugostepenu presudu u predmetu ‘Senad Džananović i drugi’, kojom su kao neosnovane odbijene žalbe Tužilaštva BiH i branilaca optuženih Senada Džananovića i Edina Gadže i potvrđena prvostepena presuda od 11. juna 2021. godine”, navodi se u saopćenju Suda BiH.

Prema prvostepenoj presudi iz juna 2021. godine, Džananović i Gadžo osuđeni su kao pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) “Stela” i specijalnih jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) pod komandom Jusufa Juke Prazine i Samira Kahvedžića Kruške.

Proglašeni su krivim za učešće u nezakonitom zatvaranju u objektima TO-a “Stela” na Alipašinom Polju, gdje je u periodu od maja do augusta 1992. više od 100 civila srpske nacionalnosti držano u nehigijenskim i ponižavajućim uslovima, te podvrgnuto ubistvima, nečovječnom postupanju, silovanjima, nestancima, mučenju i odvođenju na prinudni rad.

Džananović je proglašen krivim po 20 tačaka optužnice, a Gadžo po 11 tačaka, dok je za 24 tačke optužnice izrečena oslobađajuća presuda. Za dvije tačke optužba je odbijena jer je Džananović već osuđen za ta djela 1994. godine.

Džananović je osuđen za niz slučajeva premlaćivanja, kao i za silovanje svjedokinja “A” i “B”.

Džananović i Gadžo su zajedno proglašeni krivim za zlostavljanje Mirka Jovanovića, koga su u prostorijama mesnice okačili na kuku i udarali.

Gadžo je proglašen krivim da je u nekoliko slučajeva pomagao u nezakonitom zatvaranju civila, prevozeći ih od njihovih stanova do zatočeničkih objekata. Osuđen je i zbog odvođenja na prinudne radove, kao i udaranja nekih zatočenika. Jedan od tih slučajeva je udaranje nogom u stomak Koste Kosovića, koji je tražio medicinsku pomoć.

Prema presudi, Sudsko vijeće je ocijenilo da van razumne sumnje nije dokazano da je Džananović bio de facto upravnik zatočeničkih objekata, kao ni da je Gadžo izdavao određena naređenja drugima.

Iznoseći žalbe na presudu, u martu ove godine Državno tužilaštvo je od Apelacionog vijeća zatražilo da se Džananoviću i Gadži preinači kazna i da se oglase krivim i za oslobađajući dio presude za zločine nad srpskim civilima u Sarajevu, dok su Odbrane zatražile da se ukine prvostepena presuda i odredi ponovni pretres.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English