Vijest

Krivična prijava protiv Tadić, Salihovića i Kajganića zbog istrage u predmetu “Dobrovoljačka”

21. Juna 2022.16:49
Pravni zastupnici Ejupa Ganića, bivšeg člana Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, podnijeli su Tužilaštvu Kantona Sarajevo krivične prijave protiv dva bivša i trenutnog vršioca dužnosti glavnog tužioca Državnog tužilaštva, koje sumnjiče da su počinili krivična djela tokom istrage u predmetu “Dobrovoljačka”.

Ejup Ganić. Izvor: BIRN BiH

Ganićev pravni tim je podnio krivične prijave protiv bivših glavnih tužilaca Gordane Tadić i Gorana Salihovića, te vršioca dužnosti glavnog tužioca Državnog tužilaštva Milanka Kajganića, a najavili su i disciplinsku prijavu Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) protiv njih.

Prijava je podnesena zbog, kako se navodi, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i nesavjesnog rada u službi, jer prijavitelji smatraju da su ovi tužioci zloupotrijebili svoje funkcije i svjesno opstruirali istragu u predmetu “Dobrovoljačka”.

Kao osnov prijave naveli su nepostupanje prijavljenih po Odluci koju je sačinio Mirza Hukeljić, tužilac Državnog tužilaštva, kojom su odbačene kao neosnovane pritužbe oštećenih osoba u predmetu “Dobrovoljačka”. Navodi se i da su prijavljeni prihvatili pritužbe oštećenih i nastavili vođenje istrage, koja je rezultirala podizanjem optužnice 26. aprila 2022. godine.

Senad Pećanin, član Ganićevog pravnog tima, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je rekao da u vezi sa ovim prijavama nema dodati ništa više osim saopćenja koje su uputili medijima.

Sud BiH je u maju potvrdio optužnicu protiv Ejupa Ganića i još devet osoba optuženih za ratne zločine protiv civila, ranjenika, bolesnika i ratnih zarobljenika, te protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja u slučaju “Dobrovoljačka”, kada se 3. maja 1992. godine iz Sarajeva povlačila kolona Jugoslovenske narodne armije (JNA). BIRN BiH ranije je pisao o svim bitnim detaljima ove optužnice koja deset rukovodećih osoba gradske, odnosno tadašnje vlasti Republike BiH tereti za napad na kolonu, suprotno zvaničnim dogovorima o mirnom povlačenju, te za ubistva, ranjavanje, zatočenje i mučenje civila i vojnika u Sarajevu.

Tužilac Goran Salihović najavio je da će zbog ovih krivičnih prijava i izjava u medijima protiv Senada Pećanina podnijeti tužbu za klevetu, ali i krivičnu prijavu za lažno prijavljivanje.

“On je rekao da sam ja držao šest godina u ladici predmet ‘Dobrovoljačka’. Znači to je laž, moj mandat je bio nepune četiri godine. Moja reakcija na tu krivičnu prijavu, koju ja još nisam vidio, će biti tužba za klevetu Senada Pećanina”, kazao je Salihović za BIRN BiH.

Pojasnio je kako je Tužilaštvo BiH istragu u ovom predmetu otvorilo 2017. godine, a da je on suspendovan sa pozicije glavnog tužioca u septembru 2016. godine, te da u vrijeme njegovog mandata nije ni on, niti bilo koji drugi tužilac vodio istragu u ovom predmetu. Salihoviću se pred Kantonalnim sudom u Sarajevu sudi za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Aktuelni vršilac dužnosti glavnog državnog tužioca Milanko Kajganić za BIRN BiH nije želio komentirati krivične prijave, rekavši kako će Tužilaštvo sve što ima o ovom predmetu reći na glavnom pretresu u sudnici.

“Nemam zaista nikakav komentar, jer ne želim da bilo kakvim komentarisanjem dajem na značaju tim nekim medijskim istupima optuženih ili njihovih branilaca. (…) Tužilaštvu je najbitnije da krivični postupak bude proveden bez ometanja”, pojasnio je Kajganić.

Dodao je i da će Tužilaštvo ukoliko primijeti bilo kakav utjecaj optuženih ili osoba povezanih s optuženim na svjedoke ili sud, odnosno bilo kakav pritisak, predložiti mjere koje zakon predviđa, između ostalog i mjeru pritvora.

Gordana Tadić do trenutka objave ovog teksta novinarima BIRN-a BiH nije odgovorila na pozive i upite.

 

Enes Hodžić