Vijest

Agius odlazi i mijenja se Vijeće: Presuda Stanišiću i Simatoviću za godinu dana

23. Juna 2022.16:20
Usljed odlaska Carmela Agiusa sa funkcije predsjednika Mehanizma za krivične sudove (MMKS), doći će do promjene Žalbenog vijeća kojim predsjedava u predmetu Jovice Stanišića i Franka Simatovića, rečeno je na današnjoj statusnoj konferenciji.

This post is also available in: English

Jovica Stanišić i Franko Simatović. Foto: EPA/Martijn Beekman

MMKS je u junu prošle godine nakon obnovljenog postupka donio prvostepenu presudu kojom su Stanišić i Simatović, bivši šefovi Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, osuđeni na po 12 godina zatvora za učešće u zločinima u Bosanskom Šamcu u BiH.

Predsjedavajući sudija Žalbenog vijeća i predsjednik MMKS-a Carmel Agius je na početku statusne konferencije podsjetio da pred Žalbenim vijećem postoje dva neriješena zahtjeva kojima se traži usvajanje dodanih dokaza u žalbenom postupku.

Stanišić je, kako je pojasnio, podnio jedan zahtjev u decembru prošle godine, dok je Tužilaštvo podnijelo drugi u martu ove godine. Agius je dodao kako je dostavljanje podnesaka u vezi sa ovim završeno i da će ih Žalbeno vijeće blagovremeno razmotriti.

Nakon što je Agius upitao Stanišića ima li pitanja u vezi sa svojim pritvorom, svojim zdravljem ili nečim drugim, Stanišićev branilac Wayne Jordash je kazao kako bi iznio par komentara u vezi sa zdravstvenim pitanjima njegovog branjenika, te zamolio da se pređe u poluzatvorenu sjednicu.

Prije nego je suđenje zatvoreno za javnost, Jordash je rekao kako je Stanišić bio iznenađen kada je čuo da se presuda u ovom predmetu ne očekuje prije juna iduće godine.

“Kao što ste svjesni, to ovaj postupak uvodi u 20. godinu, što naravno ima uticaja na mentalno zdravlje osuđenika ili bilo koga drugog. Dvadesetogodišnje suđenje čak i u historiji međunarodnog krivičnog prava je nešto bez presedana. Ovo je posebno zabrinjavajuće jer, kao što časni sud zna, Stanišić nije dobrog zdravlja”, kazao je on.

Jordash je dodao kako je to posebno zabrinjavajuće s obzirom da su Stanišićevi fizički problemi u vezi sa mentalnim stanjem, te da je 20 godina i za zdravu osobu opterećujuće za zdravlje.

“Ovo spominjem jer bih zamolio Sud da ovo uzme u obzir kada bude odlučivao o donošenju presude u ovom predmetu. Ukoliko Stanišić u žalbenoj fazi bude oslobođen, a jasno mi je da je to reći u ovom trenutku na nivou špekulacije – u svakom slučaju ako bude oslobođen to je jako dugo vrijeme koje je proveo u pritvoru i podnosio veoma naporan postupak”, kazao je on.

Nakon obraćanja Jordasha, sudija Agius je rekao kako bi se volio osvrnuti na nekoliko stavki, ali je prvenstveno naglasio kako je ovo posljednji put da predsjedava u ovom predmetu.


Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove Carmel Agius. Foto: MMKS

“Kao što znate danas ili sutra generalni sekretar će najaviti ko je moj nasljednik. Već se zna ko je. Moj nasljednik će nastaviti sa ovim poslom predsjedavajućeg sudije u skladu sa našim Statutom i pravilnikom. Prenijet ću, naravno, mom nasljedniku Vašu zabrinutost”, kazao je Agius, dodavši da će od nasljednika ovisiti kako dalje.

On je istakao kako je Vijeće vrijedno radilo u ovom predmetu kako bi ga što više ubrzalo, te da je procijenjen datum za izricanje presude “negdje u ovo vrijeme sljedeće godine”.

“U jednom trenutku me brinulo da će promjena predsjedavajućeg sudije imati uticaja na trajanje postupka, ali uvjeravam Vas da se to neće desiti”, kazao je on, dodavši da osim predsjedavajućeg sudije, promijenit će se i sastav Vijeća.

Agius nije želio komentarisati datum usmenog pretresa s obzirom da on tada neće predsjedavati Vijećem. Također je dodao da se ne bi složio s braniocem da je previše čekati još godinu dana na izreku presude.

“Ovo je jedan komplikovan predmet, žalbeni postupak također, te nastojimo da se posao obavi kako treba i da presuda obuhvati sva pitanja vezana za predmet”, kazao je Agius, podsjetivši Jordasha da je Stanišić dugo vremena proveo na privremenoj slobodi, a potom zatvorio sjednicu za javnost.

Nakon što je javnost ponovo uključena, Simatovićev branilac Mihajlo Bakrač je rekao kako nema proceduralnih pitanja s obzirom na Agiusovo objašnjenje na početku statusne konferencije.

I optuženi Simatović se Sudu obratio na poluzatvorenoj sjednici.

U javnom dijelu Tužilaštvo je upitalo sudiju Agiusa za procijenjeni datum za raspravu, na šta je on naveo da ga dovodi pomalo u težak položaj.

On je pojasnio da je tokom zadnjeg mjeseca bio u bliskom kontaktu sa Vijećem u vezi sa napretkom predmeta.

“Postoji procjena u vezi s datumom, ali iskreno govoreći da ga objavim danas kada znam da će večeras vjerovatno biti objavljeno ko je novi predsjednik Mehanizma i kada znam da ću s njim razgovarati i da će preuzeti posao i da će se nadovezati na posao s Vijećem, možda će se pojaviti neke nove ili različite ideje ili prijedlozi što bi moglo dovesti do promjene u datumu. Možda je bolje pričekati”, kazao je on.

Agius je ponovio da na datum donošenja presude neće uticati ni promjena predsjednika, kao ni sastava Vijeća.

Na kraju ročišta sudija Agius se zahvalio svima na saradnji u posljednje više od dvije godine, s obzirom da mu je ovo posljednji put da predsjedava ovim Vijećem.

“Nadam se da ćemo za godinu dana od danas imati i presudu Žalbenog vijeća”, rekao je on.

Također je pojasnio da ne ide u penziju, nego da odlazi sa dužnosti predsjednika MMKS-a, ali da će ostati tu kao sudija.

Stanišić i Simatović su osuđeni za pomaganje i podržavanje zločina koje je počinila specijalna jedinica SDB-a na području Bosanskog Šamca, ali ih je Sud oslobodio odgovornosti za druge zločine koje su počinile srpske jedinice na drugim mjestima u BiH i Hrvatskoj tokom ratova početkom 1990-ih.

Posljednji put statusna konferencija u ovom predmetu održana je 1. aprila.

Lamija Grebo


This post is also available in: English