Vijesti


sudnica Podignuta optužnica za zločine nad zatočenicima u Hrasnici 31. Decembra 2021. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv tri bivša pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) za zločine počinjene na području Hrasnice i drugih naselja kod Sarajeva 1992. i 1993. godine.
Ove godine pronađeno više nestalih osoba nego prošle 31. Decembra 2021. Vijest Tokom 2021. godine pronađen je veći broj nestalih osoba u odnosu na 2020. godinu, kada je traženje bilo dodatno usporeno pandemijom koronavirusa, kažu iz Instituta za nestale osobe u Bosni i Hercegovini (INO BiH).
Osmorica optužena za zločine u Vatrogasnom domu u Bosanskom Novom 30. Decembra 2021. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv osam bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) za zločine počinjene 1992. godine na području Bosanskog Novog (Novog Grada).
Lasica i Milović optuženi za podstrekavanje na genocid i druge zločine u Lozju 30. Decembra 2021. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Branislava Lasice i Miroslava Milovića za zločin u selu Lozje kod Goražda 1992. godine.
Podignuta optužnica za zločine u Miskoj Glavi kod Prijedora 30. Decembra 2021. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv državljana Srbije Daneta Bajića i Mijodraga Kneževića koji su osumnjičeni da su počinili zločin protiv čovječnosti u mjestu Miska Glava kod Prijedora.
Tužilaštvo BiH počinje sa objavom optužnica 29. Decembra 2021. Vijest Državno tužilaštvo će od početka naredne godine početi objavljivati potvrđene optužnice na svojoj stranici, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Tužilaštvo BiH je o objavi optužnica obavijestilo BIRN BiH nakon peticije za veću transparentnost pravosuđa.
Preminuo Milan Tupajić, optužen za ratni zločin na Sokocu 29. Decembra 2021. Vijest Milan Tupajić, optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Sokoca, odnosno napad na selo Novoseoci u septembru 1992. godine, kada je ubijeno 45 civila bošnjačke nacionalnosti, preminuo je jučer, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Podignuta optužnica za ubistva oko 100 osoba na području Nevesinja 29. Decembra 2021. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv devet osoba koje se terete za zločin protiv čovječnosti u mjestu Zijemlje, između Nevesinja i Mostara, počinjen u ljeto 1992. godine, kada je ubijeno oko 100 osoba.
Trebinje: Zastoji u suđenjima za ratne zločine zbog svjedoka iz inostranstva 28. Decembra 2021. Vijest Pred trebinjskim Okružnim sudom za 19 godina doneseno je 14 presuda za ratne zločine, a trenutno od tri aktivna predmeta dva su u zastoju jer nije poznato kad mogu biti saslušani svjedoci koji žive u inostranstvu, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Optužnica za zločine u Rogatici: Prisilno odvođenje 16 muškaraca kojima se od tada gubi svaki trag 28. Decembra 2021. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Zorana i Radenka Ilića koja ih tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Rogatice.