Vijest

Vijest proruskih i ruskih portala o razmjeni Mladića i Karadžića za zarobljenike jeste dezinformacija, tvrde stručnjaci

23. Juna 2022.15:21
Pravnici i historičari kao dezinformaciju i insinuaciju ocjenjuju vijest o ideji razmjene Radovana Karadžića i Ratka Mladića, osuđenih za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, za zarobljene oficire u Ukrajini, koju su proteklih dana plasirali pojedini popularni mediji u regionu i Rusiji.
Ratko Mladić ulazi u sudnicu u novembru 2017. godine. Foto: EPA-EFE/PETER DEJONG/POOL

Prema navodima crnogorskog portala IN4S objavljenim 18. juna, zapadni zvaničnici pregovaraju s ruskom stranom u vezi s razmjenom Mladića i Karadžića za zarobljenike.

“IN4S saznaje da zapadni zvaničnici vode pregovore sa ruskom stranom o razmjeni ratnih zarobljenika i stranih plaćenika sa Srbima koji su utamničeni u evropskim zatvorima”, piše portal IN4S u tekstu “Mladić i Karadžić uskoro u Rusiji – Biće razmenjeni za zarobljene NATO oficire?”.

Ovu vijest, koja se može pronaći na pojedinim ruskim portalima te na ruskim i proruskim profilima na Twitteru i Facebooku, prenijelo je i nekoliko regionalnih portala iz Srbije i BiH.

U članku IN4S-a navodi se i da je Darko Mladić, sin Ratka Mladića, kazao kako o pregovorima za razmjenu nema saznanja, te da je “isto pitanje dobio od ruskih državnih medija”.

Vesna Radojević, urednica srbijanskog portala za fact-checking Raskrikavanje.rs, smatra kako je portal IN4S, bar po iskustvima njenih kolega, ranije objavljivao sporne tekstove, te da, iako Ukrajina nije bez lažnih vijesti, u našem regionu iz Rusije dolazi više propagande i dezinformacija.

“Prorežimski mediji zdušno podržavaju Putina i naši tabloidi su puni proputinovski pristrasnih sadržaja. (…) Još nešto je dosta važno – poplava dezinformacija na ovim područijima je moguća i zbog prilično lošeg informisanja inače”, kazala je Radojević, dodavši da za to krivi “loše novinarstvo i lijene novinare”.

“Ovde portal na koji se pozivate koristi i znak čuđenja u naslovu, pa ispada kao da se pitaju u naslovu. To je česta metoda zbog koje se kasnije može tvrditi da oni nisu decidno naveli da će se nešto desiti, nego se eto samo pitali da li je nešto moguće. To nije novinarstvo”, rekla je Radojević za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Radojević je napomenula kako profesionalni novinari nikada ne bi dozvolili da nemaju bar nekoliko izvora koji potvrđuju priču anonimnog.

“Nažalost, u našem regionu vlada potpuna zloupotreba anonimnih izvora i vrlo često su ti izvori zapravo izmišljeni. Ono što je paradoks u regionu, lažne vesti su u većini slučajeva toliko banalne i besmislene da je potrebno samo malo vremena da se potpuno razobliče”, tvrdi urednica Raskrikavanja.rs.

Niko s portala IN4S, koji u svom sadržaju zastupa proruski stav u agresiji na Ukrajinu i na kojem se negira genocid u Srebrenici, nije odgovorio na upit BIRN-a BiH o ovoj temi.

Član Mladićevog advokatskog tima Miodrag Stojanović kazao je za BIRN BIH kako on informacije o razmjeni nema.

“Takve informacije su, po meni, u ovakvom trenutku apsolutne insinuacije. General Mladić se u ovom trenutku nalazi u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, u jednom veoma lošem zdravstvenom stanju u ovoj fazi postupka, sa jednom dosta teškom komunikacijom koju mi ostvarujemo s njim, zato što se zamara i ima problem sa pamćenjem”, rekao je Stojanović, dodavši da se njegovom branjeniku treba osigurati adekvatna medicinska zaštita i da se trenutno radi o odlučivanju gdje će iz Haaga biti transportovan na izdržavanje kazne.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) je na doživotnu kaznu zatvora osudio Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), i Karadžića, nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske, za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Iz Međunarodnog mehanizma za krivične sudove na upit BIRN-a BiH nisu komentarisali vijest plasiranu na portalu IN4S.

Iva Vukušić, povjesničarka s Univerziteta u Utrechtu, kazala je kako nije ekspert za lažne vijesti, ali se pita “da li je svrha ovakve dezinformacije paljenje strasti ljudi koje više brinu ostarjeli osuđeni ratni zločinci nego na što im liči zemlja u kojoj žive”.

“Zaista ne znam da bi itko iole informiran o pravnim okvirima i međunarodnim institucijama mogao povjerovati u ovako nešto. Ovo je zaista takva glupost, da nije tragično, bilo bi skroz apsurdno. Čak sam malo i bez teksta da se netko ovakvim glupostima u životu bavi”, rekla je Vukušić.

 

Irvin Pekmez