Vijesti


Sud u Podgorici potvrdio optužnicu za zločine počinjene na području Foče 11. Januara 2022. Vijest Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu Specijalnog tužilaštva Crne Gore koja Slobodana Ćurčića tereti za ratne zločine počinjene na području Foče 1992. godine, rečeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Porodice iz RS-a najavljuju proteste zbog sporog traženja nestalih osoba 11. Januara 2022. Vijest Nedavni protestni skup porodica poginulih i nestalih osoba sa područja Republike Srpske u Sarajevu, kojim su izrazili nezadovoljstvo radom pravosudnih institucija u vezi sa predmetima ratnih zločina, prema najavama organizatora i učesnika protesta, neće biti posljednji. Narednim skupom porodice će izraziti nezadovoljstvo procesom traženja nestalih osoba.
Potvrđena optužnica za ubistva 22 civila u Bijeljini 10. Januara 2022. Vijest Državni sud potvrdio je optužnicu protiv osam pripadnika policijskih struktura Republike Srpske koji su optuženi da su u septembru 1992. godine u mjestu Balatun kod Bijeljine učestvovali u ubistvima 22 Bošnjaka, među kojima su bili žene i djeca, potvrdio je postupajući tužilac Ivan Matešić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Sljedeće sedmice završne riječi na suđenjima za zločine u Bužimu i Sarajevu 7. Januara 2022. Vijest Pred Sudom Bosne i Hercegovine naredne sedmice planirano je iznošenje završne riječi Odbrane Mehmeda Aleševića za zločine počinjene u Bužimu, kao i u predmetu za zločin nad ratnim zarobljenicima počinjen u Velikom parku u Sarajevu.
Porodice žrtava i ranjeni zgroženi odlukom o nesprovođenju istrage za zločin na Kapiji 7. Januara 2022. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o nesprovođenju istrage protiv osam osoba za masakr na tuzlanskoj Kapiji počinjen u maju 1995. godine, kada je granatom ispaljenom sa Ozrena ubijena 71 osoba, a njih više od 150 ranjeno, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Analiza TRIAL-a i forumZFD-a: Ostvariti napredak kroz zakonske izmjene o negiranju zločina 7. Januara 2022. Vijest Dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine prema kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, a koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, nisu usmjerene da kažnjavaju jedan narod ili štite drugi, već se odnose na sve građane BiH, navodi se u analizi organizacija TRIAL International i forumZFD.
Izvještaj OSCE-a: Pojedine škole u BiH i dalje nose imena bitaka, kontroverznih ličnosti ili nazive koji podsjećaju na rat 5. Januara 2022. Vijest Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini objavila je izvještaj u kojem je ukazala da osnovne i srednje škole širom BiH nazaduju imenujući objekte, simbole i školske manifestacije nazivima kojim se veličaju većinske etničke grupe u određenim zajednicama ili podsjećaju na ratne događaje te kontroverzne ličnosti, dok se školske prostorije koriste za promoviranje ratnih narativa.
Usvojena apelacija porodica ubijenih vojnika Armije BiH protiv Državnog tužilaštva 5. Januara 2022. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je apelaciju porodica 13 zarobljenih vojnika Armije BiH protiv Državnog tužilaštva zbog nepostupanja u predmetu, nepodizanja optužnice i nepružanja dovoljno informacija srodnicima o toku dugogodišnje istrage za njihova ubistva i pronalazak preostalih tijela.
Određene mjere zabrane osumnjičenima za zločin na području Goražda 4. Januara 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odredio je mjere zabrane Branislavu Lasici i Miroslavu Miloviću, osumnjičenima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, organiziranje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina na području Goražda.
Protiv bivšeg generala Drinskog korpusa VRS-a podignuta optužnica za zločine u Srebrenici i Žepi 4. Januara 2022. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Milenka Živanovića, bivšeg generala i komandanta Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), za zločine počinjene na području Srebrenice i Žepe tokom 1995. godine.