Vijest

Kathleen Kavalec: Postaje neizvjesno da će pravda biti postignuta za preostale žrtve ratnog zločina

28. Juna 2022.15:36
Političke frakcije u Bosni i Hercegovini i dalje ometaju punu provedbu Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, dok mnoge osumnjičene osobe žive u inostranstvu i nisu dostupne vlastima BiH, što stvara potrebu za značajnim poboljšanjem regionalne saradnje kako bi ovaj problem prestao ometati rješavanje velikog broja zaostalih predmeta, rekla je šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec na predstavljanju izvještaja o procesuiranju ratnih zločina u BiH.

Predstavljanje izvještaja OSCE-a o procesuiranju ratnih zločina u BiH. Foto: BIRN BiH

Kavalec je kazala kako je sudsko utvrđivanje odgovornosti za zločine počinjene tokom oružanog sukoba neophodno da bi se stvorila sveobuhvatna historijska slika toga perioda, što bi omogućilo širenje istine, eliminaciju suprotstavljenih narativa i podsticanje daljeg pomirenja.

“Propusti institucija po pitanju primjene Strategije otkako postoji, posebno na državnom nivou, narušili su njenu centralnu svrhu. A to je utvrđivanje kao prioriteta najsloženijih i najhitnijih predmeta i prioritetno procesuiranje najodgovornijih počinilaca pred Sudom BiH”, rekla je Kavalec.

Ona je kazala kako je dodjela naknade žrtvama u vezi sa ostvarivanjem imovinskopravnih zahtjeva u krivičnom postupku izuzetak, a ne pravilo. Najveći problem je protok vremena, te da postaje neizvjesno da će pravda biti postignuta za preostale žrtve ratnog zločina.

“Fokus je trenutno na pokušavanju rješavanja preostalih predmeta ratnih zločina koji nisu riješeni. Kada je riječ o produženju roka koji je država uspostavila, nadam se da do toga neće doći i da će se proces ubrzati”, rekla je Kavalec komentarišući da će rok za procesuiranje predmeta ratnih zločina do kraja 2023. godine, zadat Revidiranom državnom strategijom, biti probijen.

Dodala je kako su presude donesene u 600 predmeta, ali da se skoro 500 predmeta ratnih zločina, sa više od 4.000 poznatih osumnjičenih, nalazi u radu u tužilaštvima.

Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, istakao je kako će Evropska unija u svakom slučaju ispoštovati vlasti u Bosni i Hercegovini ukoliko donesu odluku o produženju roka za rješavanje predmeta ratnih zločina, jer se radi o jednom od uslova za ulazak u EU koji su definisani u Mišljenju od 14 prioriteta.

“Važno je da žrtve dočekaju pravdu. Zemlja mora pronaći način da se nosi sa svojom prošlošću. Za podršku, odnosno rješavanje predmeta ratnih zločina, mi smo u proteklih deset godina dali 18 miliona eura, i podrška će biti nastavljena. Jedna stvar koja nedostaje jeste imenovanje Nadzornog tijela, i apelujem na Vijeće ministara BiH da ga što prije imenuje”, kazao je Sattler.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pisala je detaljno o izvještaju Misije OSCE-a u BiH “Napredak i izazovi u provođenju Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina Bosne i Hercegovine”, u kojem je navedeno da će “trebati još šest godina da se okonča postupak u samo onih 245 predmeta koji su pred sudovima, ne uzimajući u obzir neriješene predmete u tužilaštvima”.

Jasmin Begić