Vijest

Nacionalistička organizacija u Srebrenici 11. jula želi prikazati film u kome se pojavljuje Ratko Mladić

1. Jula 2022.10:55
Na dan obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, nacionalistička proruska organizacija najavila je da će, nekoliko kilometara od mezarja u Potočarima, održati prikazivanje filma u kojem planiraju pustiti govor Ratka Mladića, pravosnažno osuđenog za genocid i druge zločine u julu 1995. godine.

This post is also available in: English


Srebrenica. Izvor: BIRN BiH

Prorusko udruženje “Istočna alternativa”, čiji članovi negiraju genocid i veličaju Ratka Mladića, najavilo je da će u Srebrenici 11. jula prikazati film o “oslobađanju Srebrenice”, u kojem, između ostalog, planiraju pustiti govor bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), za kojeg navode da je “u tim događajima zauzeo historijsku ulogu”.

U najavi događaja Udruženje piše da će prikazati film o zločinima nad srpskim narodom u Podrinju “povodom oslobađanja Srebrenice 11. jula od strane zločinačkih hordi”.

“Ovim događajem želimo obilježiti dan oslobađanja, nastanka mira i života u Podrinju”, navodi se u saopćenju ovog udruženja.

Prikazivanje filma u trajanju do 60 minuta planiraju od 17 sati u objektu “Despot Stefan Lazarević”, koji je dio parohijskog doma, na dan kada će se nekoliko kilometara dalje obilježavati godišnjica genocida u kojem je u julu 1995. godine ubijeno više od 7.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka, a prognano je više od 40.000 žena, djece i staraca.

Vojin Pavlović, predsjednik udruženja “Istočna alternativa”, kaže za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kako će u filmu biti prikazana svjedočenja onih koji su učestvovali u onome što naziva oslobađanje srpskih sela, te vojnika i generala Vojske Republike Srpske, kao i sirovi snimci iz tog perioda.

Objasnio je da će film prikazati i Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. Pavlović smatra da na taj način neće doći do veličanja osuđenog ratnog zločinca, što je zabranjeno izmjenama Krivičnog zakona koje je prošle godine nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

“Mi nemamo šta Ratka Mladića da veličamo. On je svojim postupcima uradio to što je uradio. (…) Mi uzimamo sirov snimak sa YouTubea, sa kaseta ranijih. U filmu biće vjerovatno i njegova izjava, ali za nas ono što je Ratko Mladić uradio, mi znamo šta je to. Zakon znamo kakav je, ali ne može niko zabraniti da se pomene ime generala Ratka Mladića. Šta je tu sporno? Niko ne veliča zločin, ali mi pričamo o zločinu nad Srbima koji je počinila Armija BiH iz zaštićene zone, pod međunarodnom zajednicom, gdje su ubijali Srbe”, kaže Pavlović.

Ovo udruženje je u junu prošle godine u Bratuncu održalo projekciju filma u čast Ratka Mladića.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”, smatra da će se prikazivanjem filma još jednom negirati genocid koji je počinjen u Srebrenici.

“Postoje masovne grobnice, postoje bijeli ništani u Potočarima, postoje dokazi, postoje presude, postoji sve”, kaže Subašić.

“Istočna alternativa” već pet godina obilježava “Dan oslobađanja Srebrenice”, objašnjava Pavlović i kaže kako to nije u suprotnosti sa zakonom. Godinama ranije, iz Udruženja su najavljivali protestnu šetnju kroz Srebrenicu, ali Pavlović nije mogao potvrditi da li će šetnja ove godine biti održana.

“To ćemo ostaviti na samom događaju, ne možemno mi svaki detalj ni otkriti, nama je najbitniji cilj da 11. jula prikažemo da su 12. jula, na Petrovdan, Srbi u Zalazju poklani, ubijeni, i da to ode u svijet”, kaže on.


Vojin Pavlović. Foto: BIRN BiH

Sud Bosne i Hercegovine osudio je pravosnažno Suada Smajlovića na tri godine zatvora zbog zločina nad civilima srpske nacionalnosti počinjenih u ljeto 1992. na području Srebrenice.

Prvostepenom presudom iz septembra 2018. godine Smajlović je proglašen krivim da je pucanjem u tijela mrtvih izvršio njihovo skrnavljenje, ali je oslobođen krivice da je učestvovao u ubistvima, te je bio osuđen na godinu i dva mjeseca zatvora.

Smajloviću se u istom predmetu sudilo sa Izetom Arifovićem i Amirom Salihovićem.

U februaru 2019. godine obustavljen je postupak u odnosu na Arifovića zbog njegove smrti. On je prvostepenom presudom bio osuđen na deset godina zatvora za ubistva dvojice civila u Srebrenici koji su zarobljeni 12. jula 1992. godine u obližnjem mjestu Zalazje, kao i da je 21. juna 1992. u mjestu Ratkovići kod Bratunca ubio Živana Prodanovića.

Salihović je, prema presudi Apelacionog vijeća, oslobođen krivice za nezakonito hapšenje devet osoba nakon vojne akcije u Zalazju 12. jula 1992. i njihovo odvođenje u nepoznatom pravcu.

Pavlović kaže da su o događaju obavijestili Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), ali su iz Policijske uprave Zvornik za BIRN BiH odgovorili da nemaju najavu ovog događaja.

Iz Mitropolije dabrobosanske, u čijem sastavu je crkvena opština Srebrenica, nisu do pisanja teksta odgovorili na upit o prikazivanju filma u parohijskom domu.

Na pozive nije odgovarao ni načelnik Srebrenice Mladen Grujičić.

Prema mišljenju Hamdije Fejzića, zamjenika načelnika Opštine Srebrenica, ovaj događaj vrijeđa i minimizira broj žrtava i način na koji su ubijene. On kaže da je upoznat s ovim događajem, ali da ne zna da li je Udruženje tražilo saglasnost od Opštine.

“To je njihovo uobičajeno. Svake godine oni izlaze s provokacijama i s negiranjem genocida. Što se tiče tog zakona koji je donesen, relevantne institucije treba da reaguju na svaku takvu pojavu koja vodi ka negiranju genocida”, kaže Fejzić.

Izmjenama Krivičnog zakona BiH koje je u julu 2021. godine nametnuo bivši visoki predstavnik, osim zabrane negiranja genocida i drugih ratnih zločina, kažnjivo s najmanje tri godine zatvora postalo je dodjeljivanje priznanja, nagrada, spomenica ili bilo kakvog podsjetnika osobi osuđenoj pravosnažnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Haagu izrekao je prošle godine drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Mladiću za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

“Mi smo spremni na svaku sankciju, ne može da bude film u suprotnosti sa zakonom”, kaže Pavlović i dodaje kako je spreman krivično odgovarati.

“Evo spreman sam i da odem u zatvor ako ja pričam istinu i uvedem u tok tužioca koji će da mi sudi zato što sam prikazao, taj dan, na filmu – Anđelko [Mlađenović], njegov brat, njegova majka, za jedan dan zaklani”, navodi Pavlović.

Iz Udruženja su najavili da će 13. jula obići Policijsku stanicu Srebrenica, kao i zgradu Suda te položiti vijence za ubijene Srbe.

“Neće biti nikakve buke, nikakvih provokacija, naročito taj dan, vrijeđanja, nanošenja nekih duševnih boli, upravo zbog događaja 11. jula, ali mi želimo da kažemo da je 11. jula Srebrenica oslobođena, ne od onih koji su, nažalost, stradali, nego oslobođena od onih koji su činili zločine nad srpskim narodom”, kaže Pavlović.

Do sada je pred Sudom BiH i Haškim tribunalom za zločine počinjene u julu 1995. nad Bošnjacima, osuđeno više od 40 osoba, na oko 700 godina zatvora i pet doživotnih kazni. Ovim presudama utvrđeno je da se u Srebrenici desio genocid, a do istog zaključka došao je Međunarodni sud pravde (ICJ) odlučujući o tužbi BiH protiv Srbije.

This post is also available in: English