Vijesti


Potvrđena optužnica za silovanje na području Velike Kladuše 8. Jula 2022. Vijest Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Ramiza Hodžića za višestruko silovanje ženske osobe na području Velike Kladuše u ljeto 1994. godine.
Sud BiH naredio raspisivanje potjernice za optuženim za zločine kod Goražda 8. Jula 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine donio je naredbu za raspisivanjem međunarodne potjernice za Branetom Petkovićem, optuženim za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u maju 1992. na području naselja Lozje – Kokino Selo kod Goražda.
Za zločine u Srebrenici izrečene 24 godine zatvora u protekloj godini 8. Jula 2022. Vijest Pravosnažne presude kojima su Rade Garić i Srećko Aćimović osuđeni na 17 odnosno sedam godina zatvora zbog genocida i zločina nad Bošnjacima iz Srebrenice i Vlasenice, te nepravosnažna oslobađajuća presuda bivšim policijskim rukovodiocima i jedna optužnica rezultat su rada državnih pravosudnih institucija u proteklih godinu dana.
Bihać: Tradicionalni „Performans 8372“ za žrtve Srebrenice 7. Jula 2022. Vijest Nekoliko stotina građana okupilo se na Gradskom stadionu u Bihaću gdje je upriličen „Performans 8372“, kojim se svakog jula podsjeća na žrtve Srebrenice i Podrinja.
Na kolektivnoj dženazi u Potočarima ukop 50 žrtava genocida u Srebrenici 7. Jula 2022. Vijest Posmrtni ostaci 50 žrtava genocida, među kojima tri maloljetnika, bit će ukopani na ovogodišnjoj dženazi u ponedjeljak, 11. jula, u Potočarima, potvrdili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
UN: Poricanje zločina znak za potencijalno nasilje 6. Jula 2022. Vijest Negiranje holokausta i genocida šteti žrtvama i onima koji su preživjeli te zločine i mogu činiti da govor mržnje napreduje na negativno zasnovanim stereotipima pojedinaca ili grupa u odnosu na njihov identitet. Poricanje zločina je također znak upozorenja na društvenu krhkost i potencijal za nasilje, navodi se u studiji Ureda specijalnog savjetnika Ujedinjenih nacija (UN) za prevenciju genocida.
Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Tri desetljeća bez optužnica za opsadu Sarajeva 5. Jula 2022. Vijest Skoro tri desetljeća Državno tužilaštvo nije podiglo optužnicu za opsadu Sarajeva i zločine nad građanima tokom proteklog rata, istaknuto je konferenciji za medije povodom promocije brošure “Sarajevo – 30 godina bez optužnice” Udruženja žrtava i svjedoka genocida.
Izložba “Srebrenica – Hronologija jednog genocida”: Sudski utvrđenim činjenicama protiv negiranja 5. Jula 2022. Vijest Jedino sredstvo borbe protiv revizionizma je stalno podsjećanje na sudski utvrđene činjenice o prošlosti, rečeno je na promociji digitalne izložbe “Srebrenica – Hronologija jednog genocida” i resursa arhivskih materijala Haškog tribunala i Mehanizma koju je u Sarajevu danas predstavio Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI).
Delegacija EU u BiH: Rad Instituta za nestale osobe važan za stabilnu budućnost 4. Jula 2022. Vijest Zamjenica šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini Ekatarina Dorodnova je nakon sastanka sa članovima Kolegija direktora izrazila podršku radu Instituta za nestale osobe (INO), važnom za stabilnu budućnost zemlje, i njihovom nediskriminatornom načinu potrage i identifikacije nestalih osoba.
Ilustracije Admira Delića o genocidu u Srebrenici na izložbi u Srbiji 1. Jula 2022. Vijest Novinar i ilustrator Admir Delić, čije ilustracije o genocidu u Srebrenici svakog jedanaestog u mjesecu, ali i prvih jedanaest dana u julu, budu objavljene na društvenim mrežama, doživjet će i svoje prikazivanje na izložbi u Novom Pazaru, u Srbiji.