Vijest

Drugi put ukinuta prvostepena oslobađajuća presuda za zločine kod Bosanske Krupe

19. Januara 2023.10:51
Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine ukinuo je prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Bihaću u obnovljenom postupku, kojom je Safet Isaković oslobođen optužbi za zločin protiv ratnih zarobljenika na području Bosanske Krupe u julu 1995. godine, te će mu se suditi pred Vijećem Vrhovnog suda.


Bosanska Krupa. Foto: BIRN BiH

Isakovića je Kantonalni sud u Bihaću u prvostepenom postupku oslobodio optužbi da je u julu 1995. godine ubio zarobljenog pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) u rejonu Ćorkovače na području Bosanske Krupe.

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) uputilo je tada žalbu Vrhovnom sudu Federacije, a rješenjem Vrhovnog suda od 4. novembra 2021. godine, prvostepena presuda je ukinuta i predmet vraćen na ponovno suđenje.

Optužnicom Kantonalnog tužilaštva u Bihaću, Isaković se tereti da je, kao komandir interventno-diverzantskog voda “Gazije” u sastavu 505. bužimske brigade Armije BiH, ubio jednog zarobljenika. Ovaj vod je u julu 1995. godine, tokom operacija u rejonu Ćorkovače, na prostoru “Suhe međe”, zauzeo položaje napuštenih kontejnera UNPROFOR-a.

Prema navodima optužnice, jedan od vojnika VRS-a se predao u zemunici i ležao na podu bez oružja, a optuženi Isaković je ispalio više metaka u njega i ubio ga. Optuženi Isaković je izašao iz zemunice i rekao: “To se ovako rješava”, navodi se u optužnici, uz dodatak da je Isaković Ibrahimu Đuliću, čiji je predmetni postupak razdvojen i koji se brani šutnjom, naredio ubistvo drugog zarobljenika.

U obnovljenom prvostepenom postupku Isaković je, presudom Kantonalnog suda u Bihaću od 17. februara 2022. godine, oslobođen optužbi.

Kako je tada u obrazloženju presude rekao predsjedavajući Vijeća Reuf Kapić, nije dokazano svojstvo ubijenog vojnika VRS-a, odnosno da li je bio zarobljen ili u aktivnoj borbi, kao ni da li je Isaković naredio ubistvo drugog vojnika ili je to bio borbeni poklič i na šta se naredba odnosila, te ko se nalazio u zemunici i u kakvom stanju.

Kako je saopćeno iz Vrhovnog suda Federacije, Apelaciono vijeće je, odlučujući o žalbi kantonalne tužiteljice iz Bihaća izjavljenoj protiv presude Kantonalnog suda u Bihaću, donijelo rješenje kojim se žalba uvažava te se određuje održavanje pretresa pred tim sudom.

Amila Žunić