Vijest

Izjavljena žalba na oslobađajuću presudu za zločine u Vlasenici

18. Januara 2023.12:10
Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu izjavilo je žalbu Vrhovnom sudu Republike Srpske na prvostepenu presudu kojom su Dragiša Tešić i Rajko Lošić oslobođeni optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjen u Vlasenici u periodu od 1993. do 1995. godine.
Vlasenica. Foto: BIRN BiH

Prema saopćenju ovog tužilaštva, žalba je izjavljena zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Tešić i Lošić su prvostepenom presudom iz decembra prošle godine oslobođeni krivice za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Oni su optuženi da su u periodu od maja 1993. pa do kraja decembra 1995. godine nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima i civilnim osobama zatvorenim u prostorijama pomoćne zgrade Osnovnog suda u Vlasenici.

Tešić je optužen u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske, a Lošić – kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti Vlasenica – u svojstvu stražara. Optužnica protiv Tešića je potvrđena u septembru 2016., a protiv Lošića u martu 2019. godine. Odlukom Suda, ova dva predmeta su spojena.

Lamija Grebo