Vijest

Potvrđena optužnica protiv Safeta Begića za ratne zločine u Cazinu

18. Januara 2023.10:48
Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Safeta Begića za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području Ćoralića u Cazinu 1994. godine.
Kantonalni sud u Bihaću. Foto: BIRN BiH.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK), osnovano se sumnja da je Begić za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između Armije BiH, čiji je bio pripadnik, i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB), nečovječno postupao prema civilima i ratnim zarobljenicima na području Cazina, vršeći psihičko i fizičko zlostavljanje, te nanoseći im velike fizičke i psihičke patnje.

Prema navodima optužnice, Begić je bio pripadnik Vojne policije 510. brigade Armije koji je tokom jula i augusta 1994. godine u tvornici praškastih proizvoda u mjestu Ćoralići u Cazinu – koja je u to vrijeme korištena kao zatočenički objekt, civile za koje je pretpostavljao da podržavaju ideju NOAPZB-a – podvrgao fizičkom i psihičkom zlostavljanju, te nečovječnom postupanju, tako što je iz hale u kojoj su se nalazili zatvorenici prozvao jednog od njih i izveo ga u hodnik u kojem su se nalazila još tri nepoznata vojnika.

Kako se navodi, optuženi je s jednim vojnikom stao s jedne strane zida, dok su druga dvojica stala s druge strane zida, da bi zatočenog bacili u sredinu i počeli ga tući, pri čemu ga je Begić tukao drvenom palicom po cijelom tijelu, dok su ga ostali vojnici udarali šakama i nogama, što je sve trajalo oko pola sata, nanoseći mu na taj način mnogobrojne povrede po cijelom tijelu, a usljed čega je oštećeni trpio velike tjelesne i duševne patnje, te povrede tjelesnog integriteta i zdravlja.

Zatim je, kako se navodi u optužnici, iz hale u kojoj su se nalazili zatvorenici prozvao istog civila, rekavši mu da ide prepoznati tenk, te ga izveo van gdje su se nalazili NN tenkisti Armije RBiH, nakon čega ga je jedan od njih odveo do tenka na kojem je pisalo “Crna udovica“ i upitao ga: “Je li ovo Fikreta Abdića tenk?” Nakon što je oštećeni rekao da ne zna, NN tenkista ga je praznom tenkovskom čahurom udario u gornji predio leđa i u predjelu zatioka, od čega je izgubio svijest, a kada je došao svijesti, kako se navodi, Begić ga je nastavio tući, udarivši ga u predjelu lica više puta nogama na kojima su bile vojničke čizme, poslije čega ga je pretučenog bacio na paletu u hali, nanoseći oštećenom na taj način snažne bolove i povrede.

U hali u kojoj su se nalazili zatvorenici prozvao je oštećenog i još jednog civila, naredio im da se tuku, a nakon što je jedan od njih to odbio, optuženi ga je počeo tući po cijelom tijelu, dok je ovaj jaukao, da bi zatim počeo tući drugog oštećenog, udarajući ga šakama i nogama po cijelom tijelu, a kada je pao na pod, nastavio ga je udarati nogama, nanoseći im na taj način snažne bolove i povrede, navodi se u optužnici.

Druga tačka optužnice Begića tereti da je početkom augusta 1994. u večernjim satima, u tvornici praškastih proizvoda, prozvao još jednog zarobljenog pripadnika NOAPZB-a i odveo ga u jednu malu prostoriju i tu ga tukao preklopnim kundakom od puške, rukama, nogama na kojima su bile vojničke čizme, udarajući ga po cijelom tijelu, od kojih udaraca je oštećeni gubio svijest i krvario iz uha, psujući mu pritom mrtvog oca i govoreći da mu je otac ubijen kao pas, a nakon što je oštećeni pao na pod, nastavio ga je tući nogama, pa kada je ustao, udario ga je cijevima automatske puške u rebra, pri čemu je oštećeni ponovo pao na pod, poslije čega ga je podigao u stojeći položaj i dlanovima obje šake udario u predjelu ušiju, od čega je oštećeni pao u nesvijest.

Trećom tačkom optužnice on se tereti da je prozvao dva zarobljena pripadnika NOAPZB-a, te ih tukao željeznom šipkom po cijelom tijelu, pri čemu je jedan od njih od udaraca izvršio veliku i malu nuždu, a usljed čega su oštećeni trpjeli velike tjelesne i duševne patnje, te povrede tjelesnog integriteta i zdravlja.

Osnovanost sumnje da je optuženi izvršio krivična djela koja mu se stavljaju na teret proizilazi iz mnogobrojnih dokaza koje je Tužilaštvo USK-a prikupilo tokom istrage, a naročito iz iskaza više svjedoka.

Optužnica je podignuta 15., a potvrđena 27. decembra, navodi se u saopćenju Kantonalnog tužilaštva.

U narednom periodu očekuje se zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji pred Kantonalnim sudom u Bihaću.

Amila Žunić