Vijesti


Nacionalistička organizacija u Srebrenici 11. jula želi prikazati film u kome se pojavljuje Ratko Mladić 1. Jula 2022. Vijest Na dan obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, nacionalistička proruska organizacija najavila je da će, nekoliko kilometara od mezarja u Potočarima, održati prikazivanje filma u kojem planiraju pustiti govor Ratka Mladića, pravosnažno osuđenog za genocid i druge zločine u julu 1995. godine.
Odbijen zahtjev Radivoja Miletića za prijevremeno puštanje na slobodu 30. Juna 2022. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu bivšeg načelnika Odjeljenja za operativno‐nastavne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Radivoja Miletića, osuđenog na 18 godina zatvora zbog zločina u Srebrenici.
Kathleen Kavalec: Postaje neizvjesno da će pravda biti postignuta za preostale žrtve ratnog zločina 28. Juna 2022. Vijest Političke frakcije u Bosni i Hercegovini i dalje ometaju punu provedbu Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, dok mnoge osumnjičene osobe žive u inostranstvu i nisu dostupne vlastima BiH, što stvara potrebu za značajnim poboljšanjem regionalne saradnje kako bi ovaj problem prestao ometati rješavanje velikog broja zaostalih predmeta, rekla je šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec na predstavljanju izvještaja o procesuiranju ratnih zločina u BiH.
Sutkinja Gatti Santana nova predsjednica Međunarodnog mehanizma za krivične sudove 28. Juna 2022. Vijest Gracielu Gatti Santanu iz Urugvaja generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) imenovao je za novu predsjednicu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) na period od dvije godine, čime je ujedno postala i prva žena na ovoj funkciji.
Promovisana “Devedeset druga”, knjiga o stvarnim ljudima i događajima u Doboju 27. Juna 2022. Vijest Na blizu 300 stranica, Mirko Jeleč je u knjizi “Devedeset druga” ispisao 25 priča o ubistvima, premlaćivanjima, otpuštanju s posla i protjerivanju nesrpskog stanovništva, propagandi lokalnih medija i drugim zbivanjima u Doboju 1992., godine koja je, kaže, bila prelomna u njegovom životu i razdvojila ga od dragih ljudi.
Odbijen zahtjev Milana Lukića za puštanje na prijevremenu slobodu 27. Juna 2022. Vijest Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev za puštanje na prijevremenu slobodu Milana Lukića, kojeg je Haški tribunal osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog u Višegradu.
Michelle Bachelet, visoka komesarka UN-a: Negiranje genocida u Srebrenici je posebna vrsta govora mržnje 24. Juna 2022. Vijest Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal, ali se još uvijek suočava sa segregacijom i diskriminacijom zasnovanom na spolu, etničkoj pripadnosti, seksualnoj orijentaciji, zbog čega je neophodan adekvatan rad svih institucija i pojedinaca na promoviranju ljudskih prava, kazala je Michelle Bachelet, visoka komesarka Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava, na kraju svoje posjete BiH.
Agius odlazi i mijenja se Vijeće: Presuda Stanišiću i Simatoviću za godinu dana 23. Juna 2022. Vijest Usljed odlaska Carmela Agiusa sa funkcije predsjednika Mehanizma za krivične sudove (MMKS), doći će do promjene Žalbenog vijeća kojim predsjedava u predmetu Jovice Stanišića i Franka Simatovića, rečeno je na današnjoj statusnoj konferenciji.
Vijest proruskih i ruskih portala o razmjeni Mladića i Karadžića za zarobljenike jeste dezinformacija, tvrde stručnjaci 23. Juna 2022. Vijest Pravnici i historičari kao dezinformaciju i insinuaciju ocjenjuju vijest o ideji razmjene Radovana Karadžića i Ratka Mladića, osuđenih za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, za zarobljene oficire u Ukrajini, koju su proteklih dana plasirali pojedini popularni mediji u regionu i Rusiji.
Trideset godina traganja za 46 odvedenih Hadžićana: Porodice se okupile na mirnim protestima pred Tužilaštvom BiH 23. Juna 2022. Vijest Članovi porodica danas su mirnim protestima ispred Tužilaštva Bosne i Hercegovine ukazali na neprocesuiranje odgovornih za zločine počinjene u junu 1992. godine nad stanovnicima općine Hadžići, koji su iz sportske dvorane i garaža u kojima su bili zatočeni prebačeni u kasarnu “Slaviša Vajner Čiča” u Lukavici, gdje su premlaćivani, a za grupom izvedenih 46 Hadžićana se i danas traga.