Vijest

Potvrđena optužnica za zločine u Hadžićima

16. Januara 2023.14:58
Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Gorana Fifića i Mirjane Milidrag zbog mučenja bošnjačkih civila u Hadžićima 1992. godine.
Kantonalni i Općinski sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH.

Prema saopćenju Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, Fifić i Milidrag su optuženi da su – nečovječnim postupanjem, nanošenjem velikih patnji, povreda tjelesnog integriteta i zdravlja civila ispred i u dvorani Sportsko-rekreacionog centra u Hadžićima – počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

“Terete za da su polovinom juna 1992. godine sa još nekoliko njima poznatih vojnika Vojske Republike Srpske –naoružani različitim vrstama vatrenog i hladnog oružja ispred Sportsko-rekreacionog centra u Hadžićima, a potom i u samoj dvorani – mučili na različite ponižavajuće načine, primjenjivali teške oblike psihičkog i seksualnog zlostavljanja i premlaćivanja, kao i nanošenje trajnih fizičkih i psihičkih povreda kod protivpravno zatvorenih civila bošnjačke nacionalnosti”, navodi se u saopćenju.

Optužnica protiv Fifića i Milidrag podignuta je krajem prošle godine, o čemu je izvijestila Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH)

Lamija Grebo