Vijest

Potvrđena optužnica za zločine u Vlasenici

19. Januara 2023.12:04
Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Elvisa Đurića, nastanjenog u Srbiji, za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Vlasenice 1992. godine.
Vlasenica. Foto: BIRN BiH

Prema potvrđenoj optužnici koju je Tužilaštvo BiH objavilo na svojoj stranici, Đurić je kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica učestvovao u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na području Vlasenice – ubistvima, zatvaranjem, oduzimanjem fizičke slobode i drugim nečovječnim djelima.

Jedna od osam tačaka optužnice ga tereti i da je u junu 1992. godne u mjestu Durakovići zarobio civila koji nije pružao nikakav otpor, a zatim ga lišio života tako što je “izvadio nož iza pojasa, prišao oštećenom, zavrnuo mu glavu, a potom oštricom noža preklao i odsječenu glavu bacio”.

Đurić je optužen, između ostalog, i da je u maju iste godine zajedno s drugim vojnicima i policajcima učestvovao u napadu na selo Džamdžići, ubistvima civila i paljenju kuća, kao i da je istog mjeseca u zgradi SJB-a Vlasenica s drugim policajcima premlaćivao jednu žensku osobu.

Optužnica protiv Đurića podignuta je krajem prošle godine, a tada su iz Tužilaštva naveli da je optuženi državljanin BiH i Srbije, te da je nastanjen na području Srbije.

 

 

Lamija Grebo