Vijest

Narednog mjeseca statusna konferencija u predmetu protiv Stanišića i Simatovića

16. Novembra 2021.17:13
Statusna konferencija u predmetu protiv bivših šefova Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića, koje je Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) nakon obnovljenog prvostepenog postupka osudio na po 12 godina zatvora za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, održat će se 16. decembra.

Jovica Stanišić i Franko Simatović u sudnici. Foto: EPA/Michael Kooren / REUTERS POOL

Mehanizam je Stanišića i Simatovića u junu ove godine osudio za pomaganje i podržavanje zločina koje je počinila specijalna jedinica SDB-a na području Bosanskog Šamca, ali ih je oslobodio odgovornosti za druge zločine koje su počinile srpske jedinice na drugim mjestima u BiH i Hrvatskoj tokom ratova početkom 1990-ih.

U septembru je Tužilaštvo u najavi za žalbu na prvostepenu presudu i zatražilo da budu proglašeni odgovornim kao članovi Udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), te krivi za zločine počinjene u Zvorniku, Doboju, Sanskom Mostu, Srpskoj autonomnoj oblasti (SAO) Krajina i Srpskoj autonomnoj oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem (SAO SBZS).

Odbrane su u svojim najavama za žalbu navele da, prema njima, nije bilo dovoljno dokaza na osnovu kojih su Stanišić i Simatović proglašeni krivim i zatražili su ukidanje presude ili smanjenje kazne.

Istog mjeseca Mehanizam je objavio sastav sudija koje će činiti Žalbeno vijeće i odlučivati po žalbama Haškog tužilaštva i Odbrana Stanišića i Simatovića, o čemu je pisala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Lamija Grebo