Vijest

Naredne sedmice presude Babiću i ostalima te Alispahiću

12. Novembra 2021.17:28
U utorak, 16. studenog 2021. godine, Prvostupanjsko vijeće suda Bosne i Hercegovine izreći će presudu Ranku Babiću, Bratislavu Bilbiji i Đuri Adamoviću, koje Državno tužiteljstvo tereti za zločine počinjene u Prijedoru u kolovozu 1992. godine.


Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Ranko Babić, Bratislav Bilbija i Đuro Adamović optuženi su da su, kao bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VSR), u augustu 1992. u zaseoku Bukvik odvojili više muškaraca bošnjačke nacionalnosti i da su potom učestvovali u njihovom mučenju, zlostavljanju i ubistvima. Kako se navodi u optužnici, dvije žrtve su ubijene u zaseoku, a tri civila su odvedena u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag.

U petak, 19. studenog 2021. godine, Sud BiH izreći će presudu Fatmiru Alispahiću kojem je na teret stavljeno da je u više navrata, tokom 2019. i 2020. godine, putem internet stranice Antimigrant.ba, na kojoj je administrator i urednik sadržaja, kao i putem društvenih mreža, objavljivao tekstove i videozapise koji obiluju izjavama koje potiču i šire mržnju prema migrantima i migrantskoj populaciji, kao i između konstitutivnih naroda u BiH.

U ponedjeljak, 15. studenog će početi suđenje Radovanu Veljoviću koji je optužen da je, kao bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), na području Foče 1992. godine silovao i seksualno zlostavljao žrtvu bošnjačke nacionalnosti, čime je postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Istog dana bit će iznesene završne riječi obrane sedmooptuženog Raje Lazarevića kojeg Tužiteljstvo tereti uz Gojka Stevanovića, Vukašina Draškovića, Mileta Vujevića, Gorana Maksimovića, Ljiljana Mitrovića, Slavka Perića i Miću Manojlovića za ubistva najmanje 67 civila, nakon napada i zarobljavanja ljudi iz kolone koja je 14. srpnja 1992. krenula iz Teočaka.

Sljedeći tjedan nastavljaju se suđenja za zločine počinjene na području Doboja, Gradiške, Brčkog, Zvornika, Foče, Vlasenice, Prijedora, Sokoca, Vogošće, Ilijaša, Bosanskog Petrovca, Zaklopače, Kotor-Varoši, Ugljevika i Viteza.

Teo Zorić