Vijest

Sud u Podgorici još nije potvrdio optužnicu za zločine počinjene u Foči

17. Novembra 2021.15:59
Specijalno tužilaštvo Crne Gore preuzelo je od Bosne i Hercegovine predmet protiv Slobodana Ćurčića i optužilo ga za ratne zločine počinjene na području Foče tokom 1992. godine, ali Viši sud u Podgorici još uvijek nije potvrdio optužnicu.

Viši sud u Podgorici. Foto: N1

Pojedini mediji u Crnoj Gori su objavili da je optuženi promijenio prezime iz Ćurčić u Peković, ali te informacije iz pravosudnih institucija te države nisu potvrđene za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Iz Suda BiH su naveli da je zaprimljen dopis Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore iz kojeg proizlazi da su preuzeli krivično gonjenje protiv optuženog Slobodana Ćurčića.

U Specijalnom tužilaštvu su kazali da je u navedenom predmetu u toku postupak potvrđivanja optužnice pred Višim sudom u Podgorici.

Iz Suda u Podgorici su potvrdili da se radi o predmetu koji je formiran kroz međunarodnu pravnu saradnju nadležnih pravosudnih organa Bosne i Hercegovine i Crne Gore, ali da optužnica još nije potvrđena.

“Ročište za kontrolu optužnice u predmetu formiranom protiv okrivljenog S.P. je bilo zakazano za 15. novembar 2021. godine i odloženo je na zahtjev advokata. Naredno ročište je zakazano za 02. decembar 2021.godine”, naveli su iz podgoričkog Višeg suda.

Tužilaštvo BiH je optužnicu protiv Ćurčića podiglo u septembru 2018., kada je navedeno da je on nastanjen u Crnoj Gori, a Državni sud je ubrzo optužnicu potvrdio.

Ćurčića optužnica tereti da je, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), tokom 1992. godine, za vrijeme napada na selo Hum u općini Foča, pucajući iz vatrenog oružja počinio ubistvo dvoje civila bošnjačke nacionalnosti.

“Također se tereti da je zajedno s drugim osobama sudjelovao u silovanju i seksualnom zlostavljanju žena i djevojaka bošnjačke nacionalnosti, te lično počinio silovanje jedne osobe”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Ćurčić se u 2019. godini trebao izjasniti o krivici, ali su tada iz Suda naveli da se ročište odgađa na neodređeno vrijeme, da bi poslije toga za njim bila raspisana međunarodna potjernica.

 

 

Haris Rovčanin