Vijest

Izložba o ratnoj “Aleji snajpera” u Sarajevu

17. Novembra 2021.17:49
Multimedijalna izložba “Pazi, snajper” fotografa Paula Lowea, koju podržava i BIRN, dokumentuje opasnosti kroz koje su ljudi prolazili na takozvanoj “Aleji snajpera” tokom opsade Sarajeva 1992.–1995. godine.

This post is also available in: English


Foto: Paul Lowe

“Pazi, snajper” naziv je multimedijalne izložbe koja kroz fotografije, istraživanja arhivskog materijala Haškog tribunala, iskaze svjedoka i 3D modeliranja dokumentuje ratnu opsadu Sarajeva, a koja će sutra uvečer biti otvorena u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Izložba je zasnovana na istraživanju Paula Lowea, nagrađivanog fotografa koji živi u Sarajevu i koji je izvještavao o ratu u BiH, čiji su radovi, između ostalih, bili objavljivani i u listovima Time, Newsweek, Life i The Sunday Times Magazine.

Izložba historijski i geografski rekonstruiše zonu u Sarajevu, tokom opsade 1992.–1995., poznatu kao “Aleja snajpera” – neformalni naziv za zonu u ulici Zmaja od Bosne i Bulevara Meše Selimovića, glavni bulevar u Sarajevu, koja je tokom rata u BiH bila pod stalnim nadzorom snajperskih gnijezda, zbog čega je prelazak civila na ovom mjestu bio opasan.

Planine koje okružuju grad također su korištene za snajperske položaje snaga bosanskih Srba.

“Paul Lowe je fotografisao jugoslovenske ratove od samog početka, bio je ovdje u Sarajevu tokom opsade i iz prve ruke vidio šta se dešava, ne samo u Aleji snajpera, već generalno u Bosni i Hercegovini. Ostao je i nakon toga i vidio je i posljedice rata”, izjavila je regionalna direktorka BIRN-a Marija Ristić.

Na izložbi će biti predstavljeni ne samo Loweovi radovi, već i radovi drugih fotografa kao što su Ron Haviv, Enric Marti, Rikard Larma i Gervasio Sanchez.

“Lowe je koristio svoje fotografije i slike drugih, ali i dokumente, umjetničke instalacije i tehnologiju da stvori uvjerljiv narativ o događajima. Nadamo se da ćemo kroz ovu kombinaciju novinarstva, sudskih nalaza, svjedočenja svjedoka, 3D modeliranja i umjetnosti donijeti nove tehnike pričanja priča javnosti, ne samo u Sarajevu, već i na drugim mjestima u regionu”, dodala je Ristić.

Izložba se otvara 18. novembra povodom godišnjice smrti Nermina Divića, dječaka kojeg je tog dana 1994. godine ubio snajperista.

Izložba je dio BIRN-ovog projekta Balkanska tranziciona pravda, koji ima za cilj da podstakne profesionalce iz različitih oblasti da istraže arhive sudova koji su se bavili suđenjima za ratne zločine na Balkanu.

Izložba je podržana i od strane Centra za istraživanje fotografije i arhiva, Univerziteta umjetnosti u Londonu i Fondacije VII.

Izložba “Pazi, snajper” bit će izložena u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu do proljeća iduće godine.

 

This post is also available in: English