Vijest

Bobanu Inđiću potvrđeno 15 godina zatvora za zločin u Štrpcima

10. Oktobra 2023.13:05
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Boban Inđić osuđen na 15 godina zatvora za učešće u otmici civila iz voza u Štrpcima u februaru 1993. i njihovim ubistvima na području Višegrada, saznaje Detektor.

This post is also available in: English

Stanica u Štrpcima. Foto: BIRN BiH

Inđić je nepravosnažnom presudom iz januara ove godine osuđen na 15 godina zatvora, kao komandir Interventne čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), za učešće u otmici 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993. i njihovim ubistvima na području Višegrada.

Sredinom septembra, prilikom iznošenja žalbi na ovu presudu, Državno tužilaštvo je predložilo, između ostalog, veću zatvorsku kaznu, dok je Odbrana zatražila da bude oslobođen ili da se odredi novo suđenje.

“Odbijena je žalba Tužilaštva i naša. Potvrđena je prvostepena presuda”, kazao je Inđićev branilac Senad Kreho za Detektor.

Tužilaštvo je na ovu presudu izjavilo žalbu zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i visine zatvorske kazne. 

Odbrana se također žalila na povredu prava na pravično suđenje, bitne povrede odredaba krivičnog postupka, povrede materijalnog prava, pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje i visinu izrečene kazne.

Inđiću je od 2015. suđeno s Lukom Dragičevićem i još sedmoricom bivših pripadnika Višegradske brigade, ali je postupak protiv njega razdvojen 2021. godine jer je u Srbiji bio osuđen za izazivanje saobraćajne nesreće. Nakon što je izdržao kaznu, suđenje mu je nastavljeno.

Apelaciono vijeće je potvrdilo prvostepenu presudu kojom je Dragičević oslobođen optužbe, a sedmorica bivših pripadnika VRS-a osuđena na 91 godinu zatvora za ovaj zločin.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English