Suđenje

Blekić i ostali: Vraćanje duga “Unioninvestu“

11. Oktobra 2023.15:13
U nastavku suđenja u predmetu “Profit” za nezakonito sticanje oko 30 miliona konvertibilnih maraka, svjedok sarajevskog Kantonalnog tužilaštva je izjavio da je od firme “Babić d.o.o.“ preuzeo dug, koji je u potpunosti vratio “Unioninvestu“.
Kantonalni sud u Sarajevo. Foto: BIRN BiH

Mirsad Ćatić je naveo da je poduzetnik i da dugo poznaje optuženog Edina Dizdara, čiji je prijatelj. Posvjedočio je da mu je firma “Babić d.o.o.” izvodila radove na izgradnji Shopping centra “Plaza“ u Mostaru, koja je navodno imala dugovanja prema Dizdaru.

On je ispričao kako je sa Dizdarom, koji je predstavljao “Unioninvest,“ i njegovom firmom, imao dvije transakcije te da je on preuzeo dug od “Babić d.o.o.“, čiji je direktor Amil Babić, u iznosu od oko 400.000 KM, a koji je vratio. Dodao je i da poznaje optuženog Armina Mulahusića te da nije čuo za projekat “Marijin Dvor“.

U unakrsnom ispitivanju, kazao je da je s Dizdarom i “Unioninvestom“ radio sve kroz ugovore i transakcije. Potvrdio je kako smatra da mu je Dizdar pomogao u momentu kada mu je trebala pozajmica i  nije tražio protivuslugu. Prema njegovim tvrdanjama, on je od Amila Babića preuzeo dug, koji je u potpunosti izmirio “Unioninvestu“.

Za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela optuženi su Zijad Blekić, Edin Dizdar, Armin Mulahusić, Daver Halilbegović, Jasmin i Smiljka Jusufranić, Mirsad Imamović, Muharem Bajrić, Ramiz Bibić, Naser Daca, Hasan Ćelam, Edina Halilbegović, Elma Mulahusić i Azra Blekić Aydogan.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Melika Murtezić je kazala da je stručna saradnica Kantonalnog suda u Sarajevu zaprimila podnesak od svjedoka Mirze Hujdura, zbog navodne ugrožene sigurnosti nakon svjedočenja u ovom predmetu, o čemu je odmah obaviješteno Tužilaštvo.

Tužilac Samir Selimović je kazao da je na ove okolnosti formiran predmet.

Nastavak suđenja je 25. oktobra.

Aida Trepanić