Suđenje

Mihajlović: Detalji o kupovini stana

11. Oktobra 2023.16:11
Na suđenju suspendovanom tužiocu Boži Mihajloviću za nesavjestan rad u službi, svjedoci Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu su govorili o kupovini stana u sarajevskom naselju Alipašino Polje.
Božo Mihajlović. Foto: BIRN BiH
Božo Mihajlović. Foto: BIRN BiH

Ismir Sućeska, bivši suprug Sadine Beridan-Zuhrić, ispričao je kako je s njom nakon razvoda braka ostao u korektnim odnosima. Rekao je da su dijelili starateljstvo nad kćerkom, da je pomagao koliko je mogao, ali nije redovno plaćao alimentaciju, nego samo kada su to od njega tražili.

Na pitanje tužiteljice Medine Džerahović da li je od njega tražena veća svota novca tokom 2010/2011. godine, Sućeska je rekao da se ne sjeća. Nakon što ga je tužiteljica podsjetila na izjavu koju je tokom istrage, odgovorio je da se radilo o 4.000-5.000 KM, te da misli da mu je Beridan-Zuhrić to tražila za liječenje.

Sućeska je, nakon što ga je tužiteljica ponovo podsjetila na izjavu iz istrage, rekao kako misli da je njegova bivša supruga kupila stan 2010. ili 2011. u sarajevskom naselju Alipašino Polje, prije nego se trebala vjenčati s tadašnjim suprugom.

“Ono što ja znam je da joj je porodica uzela kredit za kupovinu stana“, rekao je svjedok.

Rekao je da je Beridan-Zuhrić živjela skromno, te da je on učestvovao u finansiranju kada bi išla s njihovom kćerkom na more, kao i da je platio polaganje vozačkog ispita.

Optuženi Mihajlović je pitao svjedoka da li je njihov brak razveden presudom suda, što je on potvrdio. Svjedok je odgovorio da alimentacija nije utvrđena nego da se radilo o dogovoru.

Na pitanje Mihajlovića da li je učestvovao u finansiranju ukupno sa 20 hiljada maraka, svjedok je rekao da se ne sjeća. Mihajlović ga je podsjetio da je to rekao tokom svjedočenja u Sudu BiH 2019., a svjedok je dodao da je moguće da je to izjavio. Mihajlović je rekao da će prezentovati zapisnik s ročišta.

Mihajlović je optužen da je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje, koja je prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta u iznosu od preko 100.000 maraka.

Njemu je prvobitno suđeno u Državnom sudu, gdje je osuđen na pet godina zatvora, ali je Apelaciono vijeće krajem 2020. ukinulo presudu i postupak prenijelo na Općinski sud u Sarajevu.

Drugi svjedok Tužilaštva, koji je tražio da njegov identitet ne bude objavljen, naveo je da je Beridan-Zuhrić od njega kupila stan na Alipašinom Polju, ali je nije poznavao nego je došla preko agencije kada je postavio oglas.

Svjedok je rekao da je ona platila stan ukupno 78 hiljada maraka. Objasnio je da je prethodno uplatila avans od 10 hiljada maraka, a ostatak preko transakcijskog računa u banci. Prethodno su, dodao je, sačinili kupoprodajni ugovor kod notara. Dodao je kako je Beridan-Zuhrić stanovala u stanu prekoputa njega kao podstanarka, ali je prije prodaje stana nije poznavao.

Suđenje se nastavlja 25. oktobra.

Jasmin Begić