Vijest

U proceduri raspisivanje potjernice za Rajkom Karlicom

8. Decembra 2023.12:02
Sud BiH zatražio je pribavljanje potrebnih podataka kako bi se raspisala međunarodna potjernica za Rajkom Karlicom, nepravosnažno osuđenim na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina na području Bosanskog Novog, saznaje Detektor.

Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Karlicu, kojem je određen pritvor tokom izricanja prvostepene presude, policijski službenici i službena lica Suda BiH nisu pronašli na adresi stanovanja u Novom Gradu, nakon čega su poduzete potrebne provjere i mjere u cilju njegovog pronalaska.

“S obzirom na to da lice, ni nakon poduzetih mjera, nije locirano i lišeno slobode, Sud je od Tužilaštva zatražio pribavljanje potrebnih podataka u cilju raspisivanja međunarodne potjernice”, odgovoreno je za Detektor iz Suda BiH.

Ranije je Sud u odgovoru naveo da su svi optuženi koji su proglašeni krivima već uhapšeni, izuzev Karlice, jer on nije bio na adresi, nego u drugom gradu.

Prvostepenom presudom Sud BiH je Ranka Balabana, Ratka Goronju, Nikolu Reljića, Mirka Odžića te Ranka i Dragana Baltića osudio na po 18 godina, a Karlicu, Milenka Brčina i Milenka Babića na po 15, dok je Miroslav Kapetanović osuđen na devet godina zatvora za zločine počinjene na području Bosanskog Novog.

U presudi se navodi da su optuženi 22. juna 1992. krenuli u sela Ekiće i Aliće, natjerali civilno bošnjačko stanovništvo da izađe iz kuća, muškarce su tukli, dok su žene i djeca to posmatrali, nakon čega su na muslimanskom groblju ubijena 24 muškarca.

Emina Dizdarević Tahmiščija