Vijesti


SAD uhapsile bivšu pripadnicu jedinice “Zulfikar” zbog sumnje da je učestvovala u zločinima na Igmanu 4. Decembra 2023. Vijest Nada Radovan Tomanić uhapšena je u Sjedinjenim Američkim Državama, zbog optužbi da je prikrila ratnu prošlost učešćem u zločinima jedinice “Zulfikar” nad Srbima na Igmanu kod Sarajeva 1993. godine, kako bi dobila američko državljanstvo.
Memić i ostali: Novi početak suđenja zakazan za 15. januar 4. Decembra 2023. Vijest Kantonalni sud u Sarajevu odgodio je za 15. januar naredne godine početak suđenja bivšem načelniku opštine Ilidža Senaidu Memiću i još petoro zaposlenih u ovoj instituciji, koji se terete za zloupotrebu položaja u građevinskim poslovima.
Naredne sedmice počinje suđenje Dodiku i Lukiću, a Sud izriče presudu Cikotiću 1. Decembra 2023. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine u srijedu, 6. decembra, planiran je početak suđenja početak suđenja Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske, i Milošu Lukiću, vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika ovog entiteta, zbog “neizvršavanja odluka visokog predstavnika”, dok je dan ranije planirano izricanje prvostepene presude bivšem ministru sigurnosti Selmi Cikotiću zbog zloupotrebe položaja.
Mobilna aplikacija putem koje je dostupna arhivska građa opsade Sarajeva uskoro dostupna javnosti 1. Decembra 2023. Vijest Nekoliko decenija nakon sukoba u regionu, inovativni pristupi arhiviranju omogućavaju i dolazak do mlađe publike, a jedna od takvih metoda je i aplikacija koja će uz korištenje pametnih telefona uskoro građanima Sarajeva pružiti uvid u audio-vizuelnu građu i dokumente iz rata, koji će se nalaziti na označenim GPS lokacijama.
Đurđić u SAD-u osuđen na blizu šest godina zatvora zbog prikrivanja umiješanosti u zločine u Vogošći 1. Decembra 2023. Vijest Siniša Đurđić, kojeg pravosuđe u BiH sumnjiči da je mučio i zlostavljao zarobljenike na području Vogošće, osuđen je na pet godina i deset mjeseci zatvora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zbog skrivanja od imigracijskih vlasti umiješanosti u ratne zločine.
U Bratuncu ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe 30. Novembra 2023. Vijest U mjestu Pobuđe kod Bratunca izvršen je proces ekshumacije i pronađeni su koštani posmrtni ostaci jedne osobe, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Šojić: Tužilaštvo obrazložilo izmjene u optužnici 29. Novembra 2023. Suđenje Na suđenju Draganu Šojiću, bivšem direktoru Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, optuženom za zloupotrebu položaja, Državno tužilaštvo je objašnjavalo na šta se odnose izmjene u optužnici.
Trećina žena doživjela probleme s mentalnim zdravljem zbog online nasilja, upozorava UNFPA 29. Novembra 2023. Vijest Društvo i mediji su često saučesnici koji zbog čitanosti i gledanosti objavljuju sadržaj koji potiče na online nasilje, koje nerijetko ugrožava mentalno zdravlje, rečeno je na otvaranju još jedne “Laboratorije za djevojke” Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) u Bosni i Hercegovini, na kojoj se razgovaralo o najboljim praksama u izvještavanju o svim oblicima rodno zasnovanog nasilja.
Čeka se Vijeće ministara da odobri finansije za novi odjel za provjeru imovine 29. Novembra 2023. Vijest Formiranje novog odjela za provođenje postupka za provjeru izvještaja o imovini kandidata za pravosudne funkcije ovisi od odobrenja finansijskih sredstava Vijeća ministara BiH koje se trenutno čeka, rečeno je prvog dana redovne sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.
Šest dana nakon presude nepoznato krije li se ili je u bijegu Rajko Karlica 28. Novembra 2023. Vijest Šest dana nakon što je izrečena prvostepena presuda kojom je Rajko Karlica osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina u Bosanskom Novom te mu određen pritvor, on još uvijek nije lociran i uhapšen, saznaje Detektor.