Vijest

Korištenje mehanizama UN-a za siguran rad braniteljica ljudskih prava

8. Decembra 2023.13:05
Braniteljice ljudskih prava su na dijalogu održanom u Banjaluci opisale ozbiljne izazove s kojima se susreću, uključujući učestalo uznemiravanje, prijetnje i napade u obavljanju posla, kao i institucionalne prepreke i nedostatak odgovora nadležnih organa na rizike kojima su izložene.

Dijalog u Banjaluci. Foto: BIRN BiH

Povodom obilježavanja 30. godišnjice Bečke deklaracije i Programa akcije, Ured visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) i UN Women, uz podršku Ambasade Austrije u BiH, održali su u Banjaluci dijalog o radu braniteljica ljudskih prava. Ove godine se obilježava i 25 godina od Deklaracije branitelja ljudskih prava, koju je usvojila Generalna skupština.

Dijalog je, kako je saopćeno iz UN-a BiH, okupio braniteljice ljudskih prava, novinarke, predstavnice Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH, Agencije za ravnopravnost spolova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, kao i Gender centra Republike Srpske.

Braniteljice ljudskih prava, kako je saopćeno, govorile su o izazovima s kojima se suočavaju, te su izrazile zabrinutost povodom nacrta zakona RS-a o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.

Kako je navedeno, one su upozorile da bi, ako bude usvojen, ovaj zakon značajno umanjio prostor civilnom društvu za obavljanje svog suštinskog posla, te su napomenule da je njegov zastrašujući efekat već opipljiv.

Učesnici dijaloga su se složili oko važnosti temeljnog dokumentovanja kršenja ljudskih prava i napada s kojima su se suočili. Također je naglašena važnost jačanja koalicija za zajedničko djelovanje i korištenje međunarodnih mehanizama za ljudska prava kao dio ključnih strategija za rješavanje izazova s kojima se suočavaju braniteljice ljudskih prava i drugi akteri civilnog društva.

Predstavnici UN-a u BiH, saopćeno je, istakli su svoju opredijeljenost za pružanje podrške braniteljicama ljudskih prava i korištenju mehanizama UN-a za ljudska prava, te olakšavanju izgradnje kapaciteta i drugih aktivnosti za podršku organizacijama civilnog društva.

Učešće braniteljica prava žena u pripremama predstojećeg Univerzalnog periodičnog pregleda (UPR) Bosne i Hercegovine istaknuto je kao sredstvo kojim se ukazuje na položaj braniteljica prava žena.

    Lamija Grebo