Vijest

Osumnjičeni za zločine na području Zvornika uhapšeni pri pokušaju izlaska iz BiH

7. Decembra 2023.16:15
Policijski službenici Granične policije Bosne i Hercegovine uhapsili su Vinka Radovića i Petka Panića, osumnjičene da su tokom proljeća 1992. godine počinili zločine na području Zvornika.
Zvornik. Foto: BIRN BiH

Prema saopćenju iz Tužilaštva BiH, osumnjičeni su uhapšeni na graničnim prijelazima Zvornik i Karakaj, nakon što su pokušali napustiti teritoriju naše zemlje, a potom su ih preuzeli policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji će ih sprovesti u Državno tužilaštvo.

Iz Tužilaštva su pojasnili da Radovića, kao predstavnika nekadašnjih civilnih i vojnih vlasti u Zvorniku, i Panića, kao zamjenika komandira policije u ovom gradu, sumnjiče da su u proljeće 1992. sudjelovali u sistemskom progonu više hiljada civila bošnjačke nacionalnosti iz Đulića, Klisa i okolnih mjesta.

Dodaje se kako su učestvovali u nezakonitom razdvajanju, zlostavljanju i zatočenju oko 700 muškaraca i dječaka u dobi između 16 i 70 godina, prilikom čega su počinjena i ubistva nekoliko osoba, koje su odvedene u nezakonito zarobljeništvo u Tehničkom školskom centru u Karakaju.

“Prilikom progona stanovništva, vršeno je pljačkanje civila, otimanje novca i dragocjenosti, otimanje traktora, vozila i drugih dobara, nakon čega je preostalo stanovništvo upućeno na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH u Kalesiji”, dodaje se u saopćenju.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, najavljeno je da će postupajući tužitelj Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje pritvora, zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih i opasnosti da bi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Tokom suđenja u Haškom tribunalu, Petko Panić je bio svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću, kada je izjavio da je iseljavanje Bošnjaka iz Zvornika okončano do juna 1992. godine, a da su mnogi muškarci ubijeni u brojnim pritvoreničkim centrima. Karadžić je zbog genocida u Srebrenici i zločina u drugim gradovima osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

U više haških presuda za zločine počinjene na području Zvornika utvrđeno je da su mjesto Klis, gdje je bilo oko 4.000 nenaoružanih bošnjačkih izbjeglica iz 13 različitih sela, 1. juna opkolile vojne i paravojne formacije i prisilile civile da krenu prema Đulićima, a što je navedeno u BIRN-ovoj bazi sudski utvrđenih činjenica. U haškim presudama se navodi da je neidentificirani broj muškaraca Bošnjaka koji su zatečeni u Đulićima odveden u Tehničku školu u Karakaju.

Enes Hodžić