Vijest

Potvrđena optužnica protiv uposlenika BHANSA-e za pronevjeru u službi

8. Decembra 2023.14:11
Državni sud potvrdio je optužnicu protiv uposlenika Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) Dejana Pudara za pronevjeru u službi i prisvajanje više od 270.000 KM.
Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Iz Suda BiH su saopštili da je Pudar optužen da je u periodu od januara 2014. do kraja novembra 2015. godine – radeći na poslovima glavnog blagajnika – kao ovlaštena osoba za podizanje i raspolaganje novčanim sredstvima u BHANSA-i, krivotvorio račune pravnog lica “Mrkulić Company d.o.o. Sarajevo”, za navodno pružene usluge BHANSA-e.

Na osnovu njih je, kako se navodi, prisvajao za sebe novčane iznose naznačene na računima za usluge koje nisu realizovane. Na istim računima su neistinito naznačeni drugi uposlenici BHANSA–e, na koja lica su isti računi navodno ispostavljeni.

Na taj način, kako stoji u saopštenju, Pudar je, s ciljem da za sebe pribavi protupravnu imovinsku korist, iz blagajne BHANSA–e prisvojio za sebe novac koji mu je bio povjeren – u iznosu od 276.222, 50 KM.

Optužnica protiv Pudara podignuta je prošlog mjeseca, o čemu je Detektor izvijestio.

Detektor je i 2016. godine izvijestio kako su stotine hiljada maraka nestale iz blagajne BHANSA-e, nakon čega je suspendiran Pudar, a Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) započela istragu.

Lamija Grebo