Vijest

Naredne sedmice izricanje presude za zločine u Ilijašu

8. Decembra 2023.16:38
U Sudu Bosne i Hercegovine naredne sedmice je planirano izricanje prvostepene presude Ranku Draškiću i Savi Manojloviću, optuženima za ratne zločine počinjene na području Ilijaša.
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Izricanje presude Draškiću i Manojloviću, koji su optuženi za učešće u napadu na Lješevo i ubistva 20 civila, zakazano je za srijedu, 13. decembar.

Prema optužnici, oni su bili pripadnici Interventnog voda Teritorijalne odbrane Srpske opštine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade Vojske Srpske Republike.

Završna riječ Odbrane Milomira Đuričića, kojem se skupa s Vukadinom Spasojevićem sudi za progon bošnjačkih civila na području Višegrada, zakazana je za utorak, 12. decembar. Đuričić je optužen u svojstvu upravnika logora “Uzamnica“, a Spasojević u svojstvu razvodnika straže u ovom objektu.

Naredne sedmice je planiran nastavak iznošenja završnih riječi Odbrane na suđenju za zločine počinjene u Bužimu za koje su optuženi Zijad Nanić, Esad Kudelić, Vahid Bajraktarević, Senad Salkić, Hasan Mustafić, Senad Bapić te Samir i Husein Isaković. Na teret im je stavljeno da su u hotelu “Radoč” u Bužimu nečovječno postupali prema civilima i ratnim zarobljenicima – pripadnicima Narodne odbrane Zapadne Bosne.

 

Nino Bilajac