Vijesti


Negirao krivicu za vrijeđanje djece stradale u Vitezu 4. Aprila 2024. Suđenje Samir Nukić se izjasnio da nije kriv za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti počinjene objavama na društvenoj mreži Facebook u kojima je vrijeđao djecu stradalu 1993. u Vitezu.
Sankcija ili oslobađanje od odgovornosti tužiteljice Emele Tahmaz-Bukvić 3. Aprila 2024. Vijest Ured disciplinskog tužioca je u završnoj riječi zatražio da Emela Tahmaz-Bukvić, tužiteljica sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, bude kažnjena zbog prekršaja “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda i tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”, dok je pravni zastupnik predložio oslobađanje od disciplinske tužbe.
Nacionalistička grupa iz Prijedora pozvala Srbe da se “riješe ‘ustaša’” uz fotografiju Gruhonjića 3. Aprila 2024. Vijest Neformalna organizacija “Samopoštovanje” iz Prijedora, koja je uživala podršku lokalnih vlasti i bliskost sa članovima Ujedinjene Srpske, objavila je ove sedmice na svojim društvenim mrežama fotografiju profesora novosadskog univerziteta Dinka Gruhonjića preko koje je bilo napisano kako se Srbi trebaju riješiti njega kao “ustaše”. Ova objava mali je dio kampanje u kojoj je ovaj novinar i profesor Filozofskog fakulteta iz Novog Sada izložen brojnim prijetnjama i protestima na kojima traže njegovo izbacivanje s fakulteta.
Dodik negirao Markale i presude Karadžiću i Mladiću, muslimanima poručio da je bolje da ostanu kući 3. Aprila 2024. Vijest Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik negirao je da Srbi stoje iza zločina na sarajevskoj pijaci Markale, najavio secesiju i protjerivanje visokog predstavnika iz ovog entiteta koji je nazvao državom, te na skupu pokreta “Odbranimo Srpsku“, održanog u banjalučkom Banskom dvoru gdje su prenijeti i pozdravi osuđenog Ratka Mladića, kazao da je “muslimanima bolje da ostanu kući“.
Nova suspenzija za tužiteljicu Dianu Kajmaković 3. Aprila 2024. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) ponovno je suspendovalo državnu tužiteljicu Dianu Kajmaković do okončanja krivične istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine, saznaje Detektor.
Moguće privođenje optuženog za vrijeđanje žrtava genocida na naredno ročište 3. Aprila 2024. Suđenje Hamdija Kocić, optuženi za izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, nije se pojavio na ročištu u sarajevskom Općinskom sudu na kojem je trebalo biti razmatrano njegovo priznanje krivnje.
Decembar 2023. Osumnjičeni za boravak na stranim ratištima u kućnom pritvoru 3. Aprila 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je nakon isteka pritvora odredio mjere zabrane Muhamedu Hasiću, osumnjičenom za organizovanje terorističke grupe u vezi s boravkom na ratištima Sirije i Iraka.
Sutra razmatranje priznanja krivnje za vrijeđanje žrtava genocida i veličanje Arkana 2. Aprila 2024. Vijest U sarajevskom Općinskom sudu sutra je zakazano ročište na kojem će se razmatrati izjava o priznanju krivnje Hamdije Kocića, optuženog za izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.
Zeljković i ostali: Zaštitna odijela isporučena bez deklaracije 1. Aprila 2024. Suđenje Svjedoci Tužilaštva su na suđenju bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i ostalima, koji se terete za zloupotrebu položaja, izjavili da zaštitna odijela koja je Institutu isporučila agencija “Travel for fun” nisu imala deklaraciju.
Memić i ostali: Suđenje odgođeno zbog nedolaska optuženog 1. Aprila 2024. Suđenje Suđenje bivšem načelniku općine Ilidža Senaidu Memiću i još četvero zaposlenih u ovoj instituciji, koji se terete za zloupotrebu položaja, odgođeno je zbog nedolaska optuženog Amira Arnautovića.