Vijest

Dodik negirao Markale i presude Karadžiću i Mladiću, muslimanima poručio da je bolje da ostanu kući

3. Aprila 2024.13:42
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik negirao je da Srbi stoje iza zločina na sarajevskoj pijaci Markale, najavio secesiju i protjerivanje visokog predstavnika iz ovog entiteta koji je nazvao državom, te na skupu pokreta “Odbranimo Srpsku“, održanog u banjalučkom Banskom dvoru gdje su prenijeti i pozdravi osuđenog Ratka Mladića, kazao da je “muslimanima bolje da ostanu kući“.
Milorad Dodik na tribini “Ugrožena Srpska – odlučan odgovor” u Banja Luci. Foto: BIRN BiH

Milorad Dodik, koji je na tribini “Ugrožena Srpska – odlučan odgovor“ održanoj u utorak, 2. aprila, govorio kao gost, rekao je da je zločin na Markalama “pripisan srpskoj strani”, kao i da su “na toj laži mnogi američki zvaničnici napravili karijere”.

“Kada sam se u nekom Vašingtonu susretao s nekim Amerikancima visokorangiranim i govorio da Markale nisu nešto što su učinili Srbi, i da je to bilo samo njima izgovor i podvala da nas bombarduju i da nam uvode sankcije, onda nam taj kaže, koji je svojevremeno bio ovdje visoki izaslanik za Balkan: ‘Da, u pravu si, ali tvoj problem je sljedeći; ovdje je 470 ljudi napravilo svoje karijere na toj laži. Ti misliš da njih pobijediš, oni neće izgubiti svoje karijere'“, rekao je Dodik sa govornice Banskog dvora.

Detektor je ranije pisao o negiranju zločina na Markalama. U dva masakra, na sarajevskoj pijaci Markale ubijeno je više od 110 osoba i ranjeno preko 200 civila, što je potvrđeno u najmanje četiri presude Haškog tribunala.

Tokom obilježavanja 29. godišnjice masakra na Markalama, Dodik je i ranije rekao da je ovaj zločin opisan lažima i da su za njega dva puta lažno optuženi Srbi.

Na skupu u Banjaluci je kazao i da je priča o Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, kao zločincima, “isplanirana agenda usmjerena protiv Srba”.

“Dio svih tih stvari koje idu za to da kažu kako su Karadžić i Mladić i ostali zločinci – apsolutno je dio scenarija. Za to nema nikakvih dokaza. Oni su osuđeni na bazi kolektivnog poduhvata koji je smišljen za Srbe. Udruženi kriminalni zločinački poduhvat. To ne postoji, to je prvi put urađeno nad Srbima“, rekao je predsjednik Republike Srpske 2. aprila.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) je na doživotnu kaznu zatvora osudio Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), i Karadžića, nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske, za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Na skupu je rečeno da je Mladić poslao po Vladi Đajiću, direktoru Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i predsjedniku gradskog odbora SNSD- Banjaluka, pismo, kada su s medicinskim timom bili u posjeti i vršili procjenu njegovog zdravstvenog stanja na izdržavanju kazne. U pismu je pozdravio svoje saborce.

“Muslimanima bi bilo bolje da ostanu kući. Evo Džaja zna [Vlado Džajić]. Kad si bio kod Mladića, šta si ti njega pitao?”, rekao je Dodik, koji je prethodno govorio o sukobima, između ostalog i sa NATO-om.

Dodik je poručio da je “jasno da je Republika Srpska država, nastala 9. januara”, kao i da je njegov politički cilj “miran razlaz koji će neminovno doći jednog dana”. U januaru ove godine podnesena je krivična prijava protiv Dodika zbog proslave 9. januara – Dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Milorad Dodik je rekao i da Republika Srpska, i pored onih koji joj ne žele dobro, ima i brojne prijatelje. Naročito je apostrofirao svoj dobar odnos s Viktorom Orbanom i Vladimirom Putinom, predsjednicima Mađarske i Rusije. Kako je najavljeno, Orbanu će tokom službene posjete Bosni i Hercegovini, koja je planirana za sutra, 4. aprila, Dodik uručiti orden Republike Srpske na ogrlici, koji mu je dodijeljen 9. januara. Ranije je ovaj orden dodjeljen i Putinu, predsjedniku zemlje koja je izvršila invaziju na Ukrajinu.

“Meni je Putin rekao da mu se javim kad god mi nešto treba“, rekao je Dodik prepričavajući okupljenima da je s Putinom u četiri oka dogovorio prodaju rafinerije u Brodu, kako ona ne bi “za jedan dolar završila u američkim rukama”.

Naglasio je i da je Republika Srpska ranije imala dobre odnose s administracijama republikanskih američkih predsjednika, a da “demokrate“ nastavljaju svoju misiju uništavanja ovog eniteta, započetu devedesetih godina.

Na skupu je rečeno i da proces protiv njega pred Sudom BiH za neizvršavanje odluka visokog predsjednika ima za cilj njegovu političku eliminaciju. Darko Matijašević, predsjednik pokreta “Slobodna Srpska“ i nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, rekao je kako ima saznanja da Dodiku prijeti i fizička likvidacija.

“U Sudu BiH vodi se jedan kvazisudski pseudopravni postupak koji već sad poprima obrise presedana i biva izučavan na pravnim fakultetima širom Evrope“, rekao je Marko Romić, Dodikov savjetnik.

Dodik je pred okupljenima u više navrata ponovio da Christian Schmidt, kao visoki predstavnik, nema legitimitet. Najavio je, kao i ranije, Schmidtovo protjerivanje iz Banjaluke.

On je najavio i da će Republika Srpska imati izbore po svom zakonu i sa svojom izbornom komisijom, a da ga “to što su mnogi najavili da neće priznati takve izbore ne zanima“.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su Nacrt izbornog zakona, koji predviđa da Republička izborna komisija bude nadležna za izbore za nivoe vlasti u ovom entitetu, odnosno da se razvlasti državna, Centralna izborna komisija. Na sjednici prije su predstavnici vladajuće koalicije zatražili da se u roku od sedam dana ponište sve odluke visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta, o čemu je Detektor pisao.

Prije toga, visoki predstavnik je nametnuo set novih izmjena Izbornog zakona BiH koje se, između ostalog, odnose na uvođenje skenera glasačkih listića, promjene u izboru članova biračkih odbora i zabranu kandidovanja osoba osuđenih za ratne zločine i genocid.

Skup “Ugrožena Srpska – odlučan odgovor“ jedan je u nizu brojnih skupova koji se posljednjih mjesec dana, u organizaciji različitih “patriotskih“ organizacija, održavaju u Banjaluci i drugim gradovima Republike Srpske.

Vladimir Kovačević