Vijest

Nacionalistička grupa iz Prijedora pozvala Srbe da se “riješe ‘ustaša’” uz fotografiju Gruhonjića

3. Aprila 2024.15:37
Neformalna organizacija “Samopoštovanje” iz Prijedora, koja je uživala podršku lokalnih vlasti i bliskost sa članovima Ujedinjene Srpske, objavila je ove sedmice na svojim društvenim mrežama fotografiju profesora novosadskog univerziteta Dinka Gruhonjića preko koje je bilo napisano kako se Srbi trebaju riješiti njega kao “ustaše”. Ova objava mali je dio kampanje u kojoj je ovaj novinar i profesor Filozofskog fakulteta iz Novog Sada izložen brojnim prijetnjama i protestima na kojima traže njegovo izbacivanje s fakulteta.
Dinko Gruhonjić. Foto: Privatna arhiva, Facebook

“Srbi se moraju riješiti ustaša. Vratimo samopoštovanje”, dio je objave koja je krajem marta postavljena na Facebook stranici neformalne organizacije “Samopoštovanje”. Uz fotografiju Dinka Gruhonjića i nekoliko njegovih izjava zbog kojih ga optužuju za srbofobiju, članovi organizacije iz Prijedora pridružili su se prijetnjama i kampanji diskreditacije, kojoj je ovaj profesor iz Novog Sada izložen prethodnih sedmica.

Ova kampanja, prema pisanju Raskrinkavanja, portala KRIK-a iz Srbije za provjeru činjenica, započela je nakon što se na pojedinim portalima i društvenim mrežama pojavio montirani snimak u kome oni koji ga napadaju tvrde da Gruhonjić veliča Dinka Šakića, ustaškog zločinca i zapovjednika logora Jasenovac. On je, kako se navodi, tokom gostovanja na festivalu u Hrvatskoj, govoreći kako su ga sve nazivali zbog njegovog rada i opredjeljenja, rekao ironično: “Pa su mi čak izmislili ime Sabahudin, iako ja imam jedno lijepo ime – Dinko, kao Dinko Šakić.” To je, kako piše Raskrinkavanje, dio snimka, koji je prerezan i suprotan ostatku konteksta.

Detektor je u ranijem istraživanju otkrio veze “Samopoštovanja” sa ogrankom Ujedinjene Srpske u Prijedoru. Ova grupa, zajedno sa Omladinskom organizacijom “Princip”, bila je glasna u svojoj borbi za sprečavanje obilježavanja Dana bijelih traka, veličanju ratnih zločina i podržavanju ruske invazije na Ukrajinu, ali i u targetiranju članova manjinske povratničke zajednice i antifašista. Rad obje organizacije finansirao je funkcioner navedene stranke i aktuelni zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević.

Govoreći o prijetnjama, Gruhonjić za Detektor kaže kako dolaze od ljudi koji slave etničko čišćenje Bosanske krajine, Tomašicu, “Keraterm”, “Trnopolje” i “Manjaču”, odnosno sve ono što “nijedna normalna osoba ne može nikada shvatiti”.

“Oni su ti koji brane interese ratnih profitera, osoba koje zbog politika nekažnjivosti, zbog toga što se militantna nacionalistička politika ‘velike Srbije’, nažalost, nije promijenila i zahvaljujući čemu odgovorni za ratne zločine u mojoj Banjaluci, takozvane srpske odbrambene snage ili odgovorni za crveni kombi danas zauzimaju veoma visoke funkcije u manjem bh. entitetu”, kaže Gruhonjić.

Nakon poruke kojom etiketiraju Gruhonjića, članovi “Samopoštovanja” odbili su govoriti za Detektor, uslovljavajući novinare koji su im poslali upit da najprije oni odgovore na pitanje, kako bi dostavili svoje komentare o objavi.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić kaže da je Žarko Kovačević izbačen iz ove stranke, kao i dio članova koji su bili osnivači ili simpatizeri “Samopoštovanja” i “Principa”, ali nije propustio da istakne kako i sam misli da Gruhonjića treba izbaciti s fakulteta i izbrisati iz knjige državljana “po eventualnoj sudskoj odluci, koju ne mogu da prejudiciram”.

Stevandić je otišao dalje i dodao da bi oni koji ga podržavaju i pravdaju “bilo kakvim pravima i slobodama u svakoj državi također bili procesuirani”.

Historičar Milivoj Bešlin, koji je izučavao i pisao o četničkim i ravnogorskim pokretima, pojašnjava kako je u slučaju napada na Gruhonjića riječ o radikalskoj, neofašističkoj retorici i metodologiji za diskreditiranje političkih protivnika. Otac ovakve retorike, dodaje, jeste Vojislav Šešelj, kojeg je Haški tribunal pravosnažno osudio zbog podsticanja i počinjenja progona Hrvata 1992. u selu Hrtkovci, u Vojvodini.

“Podsjećam da su oni tokom 90-ih, kada su etnički čistili Zemun i petogodišnje dijete proglasili za ustašu, a poslije 2000. su tako označavali tadašnjeg predsjednika Srbije, [Borisa] Tadića. Dakle, svako koga targetiraju kao prijetnju ili političkog protivnika koga je potrebno dehumanizovati, istrijebiti, oni su označavali kao ustašu”, kaže Bešlin.

Dodaje kako je to opasan metod pozivanja na linč i totalnu dehumanizaciju, koji vuče korijene još iz 19. vijeka, koji dovodi do nestanka dijaloga u društvu.

“Označavanje ustašom svakog političkog protivnika je i jedna apsolutno nedopustiva relativizacija ustašva kao zločinalke i genocidne ideologije i prakse i koja, kao takva, mora ostati neuporediva”, dodaje Bešlin.

Ranije je na ulazu u Gruhonjićevu zgradu bio ispisan uvredljiv grafit, a već nekoliko puta su, ispred fakulteta gdje predaje, organizovana okupljanja na kojima je traženo da se on izbaci s fakulteta. Istovremeno su održavani skupovi podrške za Gruhonjića.

    Enes Hodžić