Vijest

Sankcija ili oslobađanje od odgovornosti tužiteljice Emele Tahmaz-Bukvić

3. Aprila 2024.16:22
Ured disciplinskog tužioca je u završnoj riječi zatražio da Emela Tahmaz-Bukvić, tužiteljica sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, bude kažnjena zbog prekršaja “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda i tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”, dok je pravni zastupnik predložio oslobađanje od disciplinske tužbe.
Tužilaštvo Kantona Sarajevo. Foto: BIRN BiH

Prije završnih riječi, svjedokinja Lucijana Karišik je ispričala kako 12 godina radi kao daktilograf u Kantonalnom tužilaštvu i da je za to vrijeme bila kod šest tužilaca, uključujući Emelu Tahmaz-Bukvić, navodeći kako je prisjećanje na taj period jako stresno.

“Govorila mi je da sam nesposobna, da ne znam da radim svoj posao. Rekla mi je: ‘Vi ste svi nesposobni.’ Govorila mi je da glumim da ne znam da radim. Podsmijavala mi se”, kazala je Karišik.

Svjedokinja je opisala kako je tužiteljica istjerala iz kancelarije kada je greškom izbrisala jednu naredbu koja nije iskazana završenom, te je optužila da je ušla u njen CMS. Navela je i kako je Tahmaz-Bukvić od nje tražila da piše naredbe za zadržavanje u pritvorskom predmetu, te je potom slala kod drugih tužilaca da pogleda urnek. U jednom predmetu, kako je navela svjedokinja, sud je vratio optužnicu Tahmaz-Bukvić jer nije bilo prijedloga pritvora, nakon čega je tužiteljica nju optužila da nije uradila kako joj je ona rekla.

Karišik se prisjetila događaja od 16. februara prošle godine, kada je Tahmaz-Bukvić prvo poslala e-mail, a nakon toga zvala s recepcije da dođe kod nje.

“Otiđi u moju kancelariju, ostavljam ti na stolu spisak. Pametna si ti djevojčica, znaš šta treba da uradiš. Ja idem u higijenu sada”, ispričala je Karišik šta joj je rekla Tahmaz-Bukvić, te dodala kako joj je drsko rekla da siđe dolje.

Karišik je opisala kako joj je Tahmaz-Bukvić dala spisak starih predmeta koje je trebala da pronađe, a prethodno je od nje tražila da riješi ukrštenicu. Svjedokinja je ispričala kako je pronašla predmete i posložila ih na police i otišla da doručkuje u drugu kancelariju.

Kada se Tahmaz-Bukvić vratila, šefica službe daktilografa Amela Karić je zvala Karišik i kazala joj da je traži tužiteljica, nakon čega se Karišik uputila u njenu kancelariju.

“Krenula je prema meni, mahala je šipkom i rekla da nisam ništa uradila”, ispričala je svjedokinja, navodeći kako je bilo strah dok je ulazila u njenu kancelariju.

Potom su, kako je Karišik opisala, njih dvije otišle kod Karić u kancelariju, kako bi se Tahmaz-Bukvić na nju požalila. Kada je došla u kancelariju, svjedokinja je, kako je ispričala, počela da plače i da se trese, te je tražila da zovnu hitnu pomoć.

“Od tog dana sanjam Emelu. Situacije koje su se desile i situacije koje bi se mogle desiti”, rekla je Karišik i dodala kako je o tome napravila službenu zabilješku, kao i o drugim incidentima, te da ih je sve proslijedila glavnoj tužiteljici. Dodala je kako odranije ima zdravstvene probleme, a da je sve što se dešavalo kod Tahmaz-Bukvić dodatno tome doprinijelo.

Rusmir Karkin, pravni zastupnik tužene, koja nije bila prisutna na ročištu, pitao je svjedokinju da li je u potpunosti izvršila zadatak što je od nje traženo, na što je Karišik odgovorila potvrdno. Karkin je prigovorio na njen iskaz i nazvao ga tendencioznim.

Disciplinski tužilac Asmir Baćevac je u završnoj riječi zatražio da Tahmaz-Bukvić bude adekvatno sankcionisana, te je podsjetio da je ona privremeno suspendovana zbog prekršaja koje je počinila van Tužilaštva.

Baćevac je naveo da je Ured disciplinskog tužioca tokom postupka nesumnjivo dokazao da se Tahmaz-Bukvić neprimjereno ponašala prema uposlenicima i iskoristila poziciju nadređenog tužioca.

Karkin je u završnoj riječi kazao kako je jedini cilj postupka kažnjavanje tužene, a ne rješavanje problema koji su se pojavili.

“Nikada ranije nije bilo prijave na njeno ponašanje u karijeri koja traje 23 godine. Svi imaju samo riječi pohvale”, rekao je Karkin i dodao kako i Tahmaz-Bukvić ima zdravstvenih problema, što bi Prvostepena komisija trebla uzeti u obzir ako utvrdi da je odgovorna.

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća će odluku donijeti u zakonskom roku.

Jasmin Begić