Vijest

Potvrđena optužnica protiv Vojina Pavlovića za odobravanje genocida

29. Aprila 2024.13:18
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je novu optužnicu protiv Vojina Pavlovića za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, odnosno odobravanje i pokušaje opravdavanja genocida u Srebrenici.
Vojin Pavlović. Foto: BIRN BiH

Pavlović se tereti da je od juna pa do 12. jula prošle godine na području Srebrenice i Bratunca, u vrijeme dženaze i obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, kao predsjednik Upravnog odbora Udruženja “Istočna alternativa” iz Republike Srpske, postavljao plakate kojima je odobravao izvršenje genocida.

“Svjesno i voljno je odobravao izvršenje krivičnog djela genocida, ističući plakate na kojima se javno odobrava i pokušava opravdati zločin utvrđen pravomoćnim presudama MKSJ-a i Suda BiH”, navedeno je u saopćenju Tužilaštva BiH.

Dalje se u saopćenju navodi da je Pavlović pokušao opravdati zločin genocida organizovanjem javnog skupa, javnosti učinio dostupnim plakate za održavanje skupa, a potom na samom javnom skupu držao govor kojim se odobrava i pokušava opravdati zločin genocida utvrđen pravosnažnim presudama MKSJ-a i Suda BiH.

Iz Tužilaštva je saopćeno i da je Sud Bosne i Hercegovine potvrdio ovu optužnicu.

Ovo je druga optužnica protiv Pavlovića za isto krivično djelo, a ranija je podignuta zbog veličanja osuđenog ratnog zločinca postavljanjem transparenta s likom Ratka Mladića i ispisanom porukom u kojoj se veliča i podržava osoba osuđena za ratne zločine.

Suđenje u tom predmetu počelo je početkom aprila čitanjem optužnice i uvodnom riječi Tužilaštva, a nastavak postupka je planiran za maj.

Azra Husarić Omerović