Vijest

Svi procesi i aktivnosti Suda BiH će se nastaviti uobičajeno obavljati

21. Decembra 2023.17:31
Nakon što je imenovana za vršiteljicu dužnosti predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, Minka Kreho je saopćila da će, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima i dužnostima, osigurati kontinuitet funkcionisanja ove institucije, te da će se svi procesi i aktivnosti nastaviti uobičajeno obavljati.
Minka Kreho. Foto: BIRN BiH

Kako se navodi u saopćenju objavljenom na zvaničnoj stranici Državnog suda, sutkinja Kreho se oglasila nakon konsultacija s kolegama sudijama.

“Imajući u vidu nesvakidašnju i vrlo rijetku situaciju u kojoj smo se našli, Sud BiH iskazuje apsolutnu posvećenost ostvarivanju vladavine prava, pravilnom i zakonitom odvijanju postupaka, te zaštiti prava svih učesnika u postupcima pred ovim sudom, bez obzira na njihov status i ličnost”, kazala je.

Također je pozvala medije na objektivno informisanje i razumijevanje i dodala kako sve informacije koje budu raspoložive, s obzirom na specifičnu ranu fazu aktuelnog postupka koji je u žiži javnosti, bit će blagovremeno distribuisane, u skladu sa zakonom i dosadašnjom praksom.

Kreho je na današnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća imenovana za v.d. predsjednika Suda BiH, nakon što je suspendovan Ranko Debevec.

Ranije je Debevec uhapšen s nekadašnjim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije Osmanom Mehmedagićem zbog zloupotrebe položaja, a Sud BiH je donio rješenje kojim je obojici odredio jednomjesečni pritvor.

Lamija Grebo