Vijest

Obnovljen postupak nakon ukidanja presude po tužbi Blagoja Vlačića

21. Decembra 2023.16:16
Upravni postupak po tužbi Blagoja Vlačića, zbog duševne boli izazvane neosnovanim hapšenjem i mjerama zabrane, obnovljen je nakon što je prvostepena presuda ukinuta.
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Vlačić je 2019. pravosnažno oslobođen optužbi za ratne zločine u Šekovićima, nakon čega je podnio tužbu protiv Bosne i Hercegovine po kojoj je u martu održana rasprava, a potom ukinuta donesena presuda po tužbi za naknadu štete.

“Ostajemo kod svih navoda i dokaza, kao i završne riječi“, kazao je punomoćnik Petko Pavlović.

Sutkinja Nada Papo skrenula je pažnju da je potrebno opredijeliti zahtjev na osnovu uputa iz ukinute presude u kojoj se traži razdvajanje osnova za naknadu štete. Punomoćnik je kazao da ostaje kod konačnog iznosa od 42.440 maraka, od čega traži naknadu za povredu časti i ugleda od 35.440, a za umanjenu životnu aktivnost 7.000. Dodao je da iznosu pridružuje i svoje dodatne troškove.

Pomoćnica pravobranioca Magdalena Papić kazala je da u cijelosti osporava tužbeni zahtjev.

“Tužitelj nema osnova da potražuje naknadu na ime nematerijalne štete koja se odnosi na umanjenje opće životne aktivnosti jer vještak nije utvrdio trajno umanjenje“, navela je Papić, dodajući da vještak nije utvrdio duševnu bol i strah za vrijeme trajanja mjera zabrane.

Ona je navela da provedenim dokazima nije utvrđeno da je Vlačić bio u kućnom pritvoru. Napomenula je da su svjedoci kazali da su ga viđali u ugostiteljskom objektu.

Vezano za prigovor na nalaz vještaka, Pavlović je kazao da vještak nije naveo ni da je umanjena životna aktivnost privremena. On je rekao da se u rješenju o određivanju mjera zabrane navodi zabrana napuštanja adrese, koja podrazumijeva udaljavanje od sto metara. Kako je naveo, da je prekršana ta mjera, Vlačiću bi bio određen pritvor.

Nakon što je konstatovano da se prihvataju dokazi i završne riječi iz prethodnog procesa, Sud će naknando donijeti odluku po tužbi u obnovljenom postupku.

Tužilaštvo BiH je 2014. godine optužilo Vlačića da je, kao pripadnik jedinice Vojne policije pri Birčanskoj brigadi Vojske Republike Srpske, počinio ubistva i nečovječno postupao prema civilima Bošnjacima koji su bili zatvoreni u krugu objekta “Lovac” na području Šekovića. Odlukom Suda BiH predmet je prenesen u Okružni sud u Istočnom Sarajevu, koji je 2018. godine Vlačića oslobodio optužbi. Oslobađajuću presudu je potvrdio Vrhovni sud Republike Srpske 12. augusta 2019. godine.

Marija Taušan