Vijest

Minka Kreho novi vršilac dužnosti predsjednika Suda BiH

21. Decembra 2023.12:01
Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) za vršioca dužnosti predsjednika Državnog suda jednoglasno je imenovana sutkinja Minka Kreho.
Minka Kreho. Foto: Sud BiH

Kako je rečeno na sjednici, osim sutknje Kreho, bili su predloženi sudije Hilmo Vučnić i Jadranka Brenjo, i sva tri kandidata su na razgovoru prihvatila da obnašaju funkciju vršioca dužnosti.

Prije glasanja je nekoliko članova Vijeća izrazilo zadovoljstvo da su ova tri kandidata prihvatila obnašati ovu funkciju.

Sanin Bogunić je kazao da ga raduje činjenica da su sudije prihvatile to učiniti u “ovom teškom trenutku“.

“Jako je lijepo čuti da su sve kolege, ovako respektabilne, prihvatile mogućnost da budu kandidati. Posebno jer se jučer i prekjuče kroz medije povela priča da nitko ne želi to raditi. Stoga ovo zaista ohrabruje“, rekao je Davor Martinović, te dodao da je ovo jedan od rijetkih izbora gdje Vijeće ne može pogriješiti.

Kreho je na sjednici jednoglasno imenovana na dužnost vršioca dužnosti nakon što je suspendovan Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH. Odluka Vijeća stupa na snagu odmah, kako je pojašnjeno.

Kreho je za sutkinju Državnog suda imenova u januaru 2007. godine. Prije toga je bila sutkinja za prekršaje općine Centar Sarajevo, od 1995. je izabrana za sutkinju Općinskog suda, gdje je radila do 2003., kada je izabrana za sutkinju sarajevskog Kantonalnog suda, gdje je ostala do imenovanja u Sud BiH.

Debevec je uhapšen u ponedjeljak sa nekadašnjim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije Osmanom Mehmedagićem, a čeka se sudska odluka o prijedlogu Državnog tužilaštva da im se odredi pritvor, nakon što je ročište na kojem se raspravljalo o ovoj mjeri okonačno u srijedu navečer.

Lamija Grebo