Vijest

Određen jednomjesečni pritvor Debevcu i Mehmedagiću

21. Decembra 2023.15:53
Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor suspendovanom predsjedniku ove institucije Ranku Debevcu i bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Osmanu Mehmedagiću, saopćeno je.
Ranko Debevec. Foto: BIRN BiH

Prema saopćenju Suda BiH, pritvor za Debevca i Mehmedagića može trajati najduže do 18. januara 2024. godine, ili do nove odluke Suda.

Kako navode iz Suda, pritvor je određen zbog postojanja opasnosti od uništavanja dokaza ili ometanja krivičnog postupka uticajem na svjedoke.

Na ročištu održanom nakon upućivanja prijedloga za određivanje pritvora, državna tužiteljica Bojana Jolović je kazala da su, po prethodnom dogovoru osumnjičenih, prisluškivani brojevi telefona koje su koristili državne sudije i tužioci koji su 2020. godine radili na nekoliko predmeta, dok je Odbrana osporavala ove tvrdnje i predložila mjere zabrane.

Na tom je ročištu rečeno i da je Odbrana zatražila izuzeće sudije Branka Perića, ali još nije donesena odluka.

Debevec i Mehmedagić uhapšeni su u ponedjeljak po nalogu Tužilaštva BiH zbog zloupotrebe položaja. Po prijedlogu Ureda disciplinskog tužica, Prvostepena disciplinska komisija privremeno je udaljila Debevca s dužnosti.

Na današnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća za vršioca dužnosti predsjednika Suda BiH imenovana je sutkinja Minka Kreho. Na konferenciji za medije rečeno je da će ona odmah preuzeti funkciju.

Vasvija Vidović, koja je također uhapšena zbog sumnji da je iz zgrade Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pokušala ponijeti telefon osumnjičenog, nakon što je saslušana u Tužilaštvu BiH, puštena je na slobodu.

Emina Dizdarević Tahmiščija