Vijest

UDT traži smanjenje plaće tužiocu iz Bijeljine jer se nije javljao na pozive za uviđaj

22. Decembra 2023.15:53
Ured disciplinskog tužioca (UDT) zatražio je od Disciplinske komisije da utvrdi odgovornosti Murisa Šabića, tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini koji se tereti za “nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti” i “neizvršavanje uputstava nadređenog tužioca”, dok je tuženi negirao odgovornost.
Muris Šabić, tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini. Foto: BIRN BiH

Prije završnih riječi, Saša Petrović, zamjenik glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina, ispričao je kako je jedne noći u novembru 2021. godine u kasnim satima dobio poziv, u kome mu je glavna tužiteljica saopćila da se dežurni tužilac nije javio na telefon policijskim službenicima. Dodao je da je od njega tražila da se angažuje na slučaju pucnjave ispred jednog ugostiteljskog objekta.

Konstatovao je i kako nema privatni broj Šabića, a na pitanje tuženog odgovorio je da u novembru 2021. nije imao ambicije postati zamjenik glavnog tužioca, te da je na tu poziciju imenovan tek u julu 2023. godine.

Opisujući svoje postupke te noći, Petrović je kazao da je izdao naredbe policajcima iz svog stana, te da je ujutro referisao glavnoj tužiteljici i da je tuženi Šabić otišao na uviđaj. Dodao je i da je u to vrijeme bilo više dežurnih mobitela koje su tužioci koristili, te da nije imao problema s mobitelom koji je sporne noći Šabić koristio i za koji tvrdi da ima određene tehničke neispravnosti.

Disciplinski tužilac Mirza Hadžiomerović uložio je 13 materijalnih dokaza, koji se odnose na raspored dežurstava u Okružnom javnom tužilaštvu Bijeljina, te službene zapisnike i izjave o dva slučaja nejavljanja Šabića, kao dežurnog tužioca, na službeni mobitel kada su ga zvali policijski službenici. U spis je uložio i uputstvo bijeljinskog tužilaštva o obavezama dežurnih tužilaca, te izjave tužilaca i svjedoka koji su govorili o spornim događajima.

Hadžiomerović je u završnoj riječi kazao kako je nesporno da je tuženi 5. novembra 2021. bio dežurni i nije se javio na mobitel, kao i da je jutro nakon sporne noći utvrđeno da je službeni telefon bio ispravan, bez nepravilnosti.

“Na ovaj način tuženi je, u najmanju ruku, nepažljivo obavljao svoju dužnost”, dodao je Hadžiomerović.

Govoreći o drugoj tački, kojom se Šabić tereti za neizvršavanje uputstava nadređenog tužioca, disciplinski tužilac je naveo da je sam tuženi potvrdio da je zadržao službeni telefon duže od trajanja dežurstva, kao i da, unatoč informaciji o saobraćajnoj nesreći sa smrtnim ishodom, nije izašao na uviđaj iako ga na to obavezuje uputstvo Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina o obavezama tužilaca.

Za kraj, predložio je i da Šabiću zbog ovih optužbi bude izrečena disciplinska mjera u vidu smanjenja plaće.

Tuženi je u završnoj riječi u cijelosti osporio prvu tačku disciplinske tužbe, navodeći da je smatrao da baterija mobitela može izdržati do jutra, te da taj teret prebacuje na Tužilaštvo jer smatra da su mu dali neispravan mobitel. Dodao je da je ubijeđen kako je riječ o dogovorenom svjedočenju protiv njega, a sporio je i činjenicu da ga policijski službenici nisu zvali na privatni broj iako je to ranije bila praksa.

“Imam tu nesreću što nisam domicilni stanovnik i ne mogu se infiltrirati u komunikaciju s policijom”, rekao je Šabić.

O drugoj tački se izjasnio kako nije kriv, jer u vrijeme poziva policijskih službenika na uviđaj nije bio na dužnosti dežurnog tužioca. Dodao je da je imao dogovor s tužiteljicom Sanjom Bošković, koja je tog dana bila dežurna, da joj dežurni mobitel ustupi nekoliko sati nakon vremena koje je predviđeno pravilima, jer je tog jutra putovao iz mjesta prebivališta u Bijeljinu.

Disciplinska komisija će odluku donijeti u zakonom predviđenom roku.

Enes Hodžić