Suđenje

Pudar negirao krivicu za pronevjeru sredstava BHANSA-e

27. Decembra 2023.15:20
Suspendovani glavni blagajnik Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) Dejan Pudar izjasnio se da nije kriv po optužnici koja ga tereti za pronevjeru u službi zbog prisvajanja više od 270.000 maraka.
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

S obzirom da je negirao krivicu, Pudaru će u narednom periodu početi suđenje. Prilikom uzimanja ličnih podataka, branilac Jasmir Muratović pojasnio je da je Pudar zaposlen u BHANSA-i, ali da je trenutno pod suspenzijom.

Optužnica tereti Pudara da je u periodu od januara 2014. do kraja novembra 2015. godine, kao ovlaštena osoba za podizanje i raspolaganje novčanim sredstvima u BHANSA-i, krivotvorio račune pravnog lica “Mrkulić Company d.o.o. Sarajevo”, za navodno pružene usluge BHANSA-e.

Na osnovu njih je, kako se navodi, prisvajao za sebe novčane iznose naznačene na računima za usluge koje nisu realizovane. Na istim računima su neistinito naznačeni drugi uposlenici BHANSA-e, na čija imena su računi navodno ispostavljeni. Na ovaj način Pudar je za sebe prisvojio 276.222,50 KM.

Marija Taušan