Vijest

Odgođen disciplinski postupak protiv sudije iz Velike Kladuše

26. Decembra 2023.13:54
Ekrem Šarić, sudija Općinskog suda u Velikoj Kladuši, zatražio je izuzeće svih članova Disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, kao i izuzeće disciplinske tužiteljice, zbog čega je odgođen postupak koji je pokrenut protiv njega.

Općinski sud u Velikoj Kladuši. Foto: BIRN BiH

Draženko Lugonja, predsjedavajući Komisije, kazao je da su zaprimili podnesak tuženog Šarića u kojem traži izuzeće predsjedavajućeg, ali kako nije jasno da li traži izuzeće i ostalih članova.

Tuženi Šarić je naveo kako nema ništa protiv predsjedavajućeg, ali da je i ranije dostavljao podneske koje je Komisija zanemarivala.

On je, između ostalog, naveo kako iz sigurnosnih razloga predlaže da se postupak vodi online te zatražio da mu se dostavi odluka na podnesak iz novembra 2023. godine. Potom je zatražio i izuzeće disciplinske tužiteljice Emire Zulčić zbog, kako je rekao, njene pristrasnosti u radu te zbog neuvažavanja njegovih disciplinskih prijava.

Šarić je, kako je naveo, zbog pristrasnosti u radu zatražio i izuzeće članova Komisije Sanina Bogunića i Sanele Gorušanović-Butigan.

Ured disciplinskog tužioca zbog Šarićevog zahtjeva nije pročitao disciplinsku tužbu, zbog čega nije poznato za šta se on disciplinski tereti.

Predsjedavajući Komisije Lugonja je odgodio ročište kako bi se utvrdila osnova zahtjeva za izuzeće.

Aida Trepanić