Vijest

Potvrđena optužnica za zločine u Velikoj Kladuši

26. Decembra 2023.16:21
Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu kojom se Hilmija Begić, Sulejman Sefić, Mehmed Brkić, Senad Sarajlija, Jasmin Ćoragić i Ale Mujagić terete zbog zločina protiv ratnih zarobljenika na području Velike Kladuše, saopćeno je iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

 

Sudnica Kantonalnog suda u Bihaću. Foto: BIRN BiH.

Optuženima se stavlja na teret da su u svojstvu pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB) postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava prema pripadnicima Petog korpusa Armije BiH.

Sefić je, prema optužnici, u julu 1994. u mjestu Crvarevac fizički zlostavljao pripadnika Petoga korpusa.

Istog dana u mjestu Čaglica, Mujagić je pucao u desnu natkoljenicu zarobljenom pripadniku Petoga korpusa, nakon čega ga je fizički zlostavljao, a oštećeni je trpio velike tjelesne i duševne bolove.

Nakon toga je Sarajlija – naoružan automatskom puškom – već ranjenog i teško povrijeđenog zarobljenika udarao šakama i nogama, pa ga vozilom odvezao u komandu jedne od četa Prve brigade NOAPZB-a. Za vrijeme vožnje, kako je saopćeno iz Tužilaštva, nastavio je fizički zlostavljati oštećenog.

Kako se navodi u optužnici, Ćoragić je u istom mjestu, nakon zarobljavanja pripadnika Petoga korpusa ARBiH, prišao jednom zarobljeniku, nanoseći mu tjelesne povrede, od kojih je oštećeni pao na zemlju, poslije čega je optuženi nastavio udarati drugog zarobljenika.

Istog dana u predvečernjim satima, Sefić i Brkić uveli su u kamion – hladnjaču, vezanih ruku, pet zarobljenih pripadnika Petoga korpusa, odvezli ih u krug firme “Grupeks” i nastavili s fizičkim zlostavljanjem.

U “Grupeksu“ je, prema navodima optužnice, Begić nastavio s nanošenjem tjelesnih povreda te nečovječnim postupanjem prema oštećenima.

Tužilaštvo će, kako je saopćeno, osnovanu sumnju da su svi optuženi počinili djela za koja se terete – od zarobljavanja do zatvaranja u logor “Drmaljevo”, gdje su oštećeni dočekali slobodu po dolasku pripadnika Petoga korpusa – dokazivati iskazima svjedoka i materijalnim dokazima, kao i preciznom identifikacijom optuženih.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji.

Amila Žunić