Vijest

Potvrđena optužnica za zločine nad zarobljenim pripadnicima Armije BiH

27. Decembra 2023.13:10
Kantonalni sud Bihaću potvrdio je optužnicu koja pet bivših pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB) tereti za zločin protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva počinjen 1995. godine na području Velike Kladuše.
Kantonalni sud u Bihaću. Foto: BIRN BiH

Kako je saopćeno iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, Senad Gračanin, Suvad Dizdarević, Smail Samardžić, Izet Mustedanagić i Damir Miljković su optuženi za zločine protiv ratnih zarobljenika. Miljković je optužen i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Njima se stavlja na teret da su u svojstvu pripadnika Vojne policije i brigade NOAPZB-a – i to Gračanin kao komandir, Dizdarević zamjenik komandira, a Miljković, Samardžić i Mustedanagić kao vojni policajci – postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava o ratnim zarobljenicima.

Prema optužnici, oni su polovinom jula 1995. u mjestu Barake – nakon što je veći broj pripadnika Petoga korpusa Armije BiH zarobljen i doveden u kuću, u kojoj su tokom cijelog dana ispitivani i fizički zlostavljani – u predvečernjim satima, s drugim vojnim policajcima, formirali takozvani špalir i tjerali zarobljenike da prolaze kroz isti više puta, da bi ih sve vrijeme fizički zlostavljali, zatim sprovodili u logor “Dolovi”. Kako se navodi u optužnici, jedan od zarobljenika je podlegao od posljedica batinanja.

Miljković se tereti da je u istom periodu i na istom mjestu – nakon što je jedan od civila doveden u prizemlje spomenute kuće, gdje se nalazila komanda Vojne policije i brigade NOAPZB-a, s još nekoliko vojnih policajaca – u više navrata fizički zlostavljao oštećenog, koji je usljed toga izgubio svijest.

Tužilaštvo će, saopćeno je, osnovanu sumnju da su optuženi počinili navedena krivična djela dokazivati iskazima svjedoka, nalazima više vještaka i materijalnim dokazima.

Amila Žunić