Vijest

Podignuta optužnica za planiranje napada na džamiju

10. Januara 2024.15:51
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Mirze Kapića zbog terorizma, odnosno dogovaranja i planiranja napada na džamiju u Zenici.
Mirza Kapić na suđenju u ranijem predmetu. Foto: Sud BiH

Kapić se, prema saopštenju Tužilaštva, tereti da je sredinom 2023. godine – s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i destabilizacije društva, zajedno s njemu poznatim licima, koristeći internet aplikacije putem mobilnog telefona – dogovarao i planirao napad na džamiju “Bosna” u Zenici.

“Prema prikupljenim dokazima, napad je planiran pomoću eksplozivne naprave od TNT-a i živinog eksploziva, s ciljem kažnjavanja učenjaka i pripadnika Islamske zajednice u BiH koji objavljuju fetve protiv terorističke organizacije tzv. ‘ISIS-a’, kao i kažnjavanja pripadnika Islamske zajednice BiH koji članove ekstremističkih organizacija prijavljuju agencijama za provođenje zakona u BiH“, navodi se u saopštenju.

Kapić je ranije osuđen na jedinstvenu kaznu od godinu i deset mjeseci zbog ratovanja u Siriji i nedozvoljenog držanja oružja. Proglašen je krivim da je s Međunarodnog aerodroma Sarajevo avionom otputovao za Istanbul, odakle je ilegalno prešao granicu i ušao u Siriju u namjeri da se bori na strani takozvane Islamske države, gdje je boravio sve do 25. augusta 2013., nakon čega se vratio u BiH.

U saopštenju Tužilaštva se navodi da se Kapić nalazi u pritvoru.

Lamija Grebo