Vijest

Potvrđena optužnica protiv Senada Pekića zbog zločina u Brčkom

10. Januara 2024.14:19
Osnovni sud Brčko distrikta potvrdio je optužnicu protiv Senada Pekića, koji se tereti da je sredinom septembra 1992. godine učestvovao u ubistvu tri civila srpske nacionalnosti u mjestu Mali Bukvik.
Tužilaštvo Brčko Distrikta. Foto: BIRN BiH

Kako se navodi u saopćenju Tužilaštva Brčko distrikta, Pekiću se stavlja na teret da je u mjestu Mali Bukvik, kao komandir u 108. brigadi Hrvatskog vijeća obrane (HVO), počinio ubistvo civila.

“On je 15. septembra 1992. godine, oko 11 časova, sa NN licem došao do civila srpske nacionalnosti koji su se nalazili u zbjegu u šumu i koji su uzvikivali da se predaju. Sumnja se da su, čim su prišli civilima, NN lice i Pekić izdvojili iz skupine braću G. R. i C. R, a zatim i K. I, te iz vojnog vatrenog oružja iz neposredne blizine pucali u njih, svjesni da će ih lišiti života”, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Istragu u ovom predmetu Tužilaštvo je okončalo 20. decembra 2023. godine podizanjem optužnice kojom Pekića tereti da je u saizvršilaštvu počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Prema saopćenju, njemu se stavlja na teret da je postupio suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata, kojom je propisana zabrana ubistava lica koja ne učestvuju neposredno u neprijateljstvima.

U narednom periodu Pekić bi se trebao izjasniti o krivnji.

Emina Dizdarević Tahmiščija